Tweede Kamer wil einde aan marginale debatten, teveel aanvragen, te weinig tijd

Geen categorie30 okt 2019, 15:15
Een groep Tweede Kamerleden buigt zich onder leiding van Kees van der Staaij (SGP) over de huisregels van het parlement, de wachtlijst voor debatten is ondertussen zo lang dat het ondoenlijk is. Door het stroomlijnen van de huisregels en het Reglement van Orde moeten marginale debatten over kleine onderwerpen uit de plenaire zaal verdwijnen. .
In dit proces beroepen de Kamerleden zich op de ervaring van de SGP, die onder leiding van Kees van der Staaij al meer dan 100 jaar weet hoe zij politiek moeten voeren. Kortom Van der Staaij zal goed op de hoogte zijn van de reglementen. Werkgroep Van der Staaij diende daarom een rapport in bij Kamervoorzitter Arib met daarin voorstellen en adviezen verwerkt over hoe de parlementaire processen beter kunnen worden ingericht:

"Ook is de tekst op veel plekken onnodig moeilijk geformuleerd, is vaak sprake van verouderde, onduidelijke of onvermelde procedures, en kunnen de structuur en opbouw van het Reglement aanzienlijk vereenvoudigd worden."

Om ervoor zorg te dragen dat het de Kamer daadwerkelijk minder vaak in de plenaire zaal te vinden is, moeten de commissies méér bevoegdheden krijgen. Voor sommige problemen zoals de grote berg aan documenten zoals 'Kamervragen' en 'Moties' is echter geen oplossing. Het invoeren van een quotum voor dergelijke democratische instrumenten zou de Kamerleden ernstig beperken in het geval zij het instrument nodig hebben, bijvoorbeeld bij noodsituaties.
Ook het Reglement van Orde ligt onder een vergrootglas en moet worden ingekort. Volgens Kamervoorzitter Arib is het document te omvangrijk en kunnen een groot aantal artikelen worden samengevoegd of herschreven, zo lezen we op de website van het Algemeen Dagblad.
Door het wijzigen van het Reglement van Orde zal ook méér tijd en overzicht worden geschapen voor de Kamervoorzitter en worden de processen efficiënter ingericht. Hierdoor zullen ook meer Kamerleden zich zeker voelen van de huisregels wat de kwaliteit van de debatten natuurlijk ten goede kan komen.
De Tweede Kamer zal de voorstellen van de werkgroep Van der Staaij op een later tijdstip beoordelen en al dan niet volledig of ten dele overnemen. Uiteindelijk gaat de Kamer over haar eigen reglement en huisregels.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten