De Tweede Kamer mag dan nog met reces zijn, maar premier Mark Rutte hield gisteren zijn eerste persconferentie van het nieuwe bestuursjaar bij Nieuwspoort. Het pensioenakkoord kwam weer ter sprake, dat weinig waard blijkt nu de rekenrente laag staat en er een grote kans op pensioenskorting dreigt. Rutte vindt die gedachte echter vooralsnog te voorbarig. Afslopen bestuursjaar verliep voor het kabinet Rutte 3 vrij rommelig en verschillende dossiers vereisten meer aandacht dan begroot. Het kabinet blunderde er uiteindelijk op los. Tegen het einde van de lente moest tot overmaat van ramp
staatssecretaris Mark Harbers (VVD) het veld ruimen vanwege fouten met gegevens over criminele asielzoekers.
Nu de zomervakantie erop zit lijkt Rutte meer in zijn element te zitten dan vorig jaar. Wellicht dat de verminderde economische groei zijn positie juist gaat versterken. Dit is niet onlogisch aangezien Rutte zelf de woorden "een appeltje voor de dorst" gebruikt waarmee hij refereert naar de keurige staat van de Nederlandse begroting. Mocht de
economie inderdaad vertragen dan is er ruimte op de begroting volgens Rutte om een "appeltje" te nuttigen.
Maar heel desastreus ziet Rutte de 'gure wind uit het buitenland' nog niet. Volgens de premier groeit de Nederlandse economie vooralsnog als kool. Wel verwacht het CPB een kleinere groei in 2020 dan voorheen gedacht. Eerst werd nog rekening gehouden met een groei van 1,8% maar dit is bijgeteld naar 1,4%.
Zogezegd kwamen ook de
pensioenen weer ter sprake tijdens de persconferentie. Door de lage rekenrente is er een kans dat pensioenskorting dreigt voor tienduizenden huishoudens. Echter wil Rutte niet op 'dit mogelijke drama' vooruitlopen en de peildatum in december afwachten. Dat is overigens geen onverstandige houding van de premier. Nu al zinspelen dat een pensioenskorting per definitie plaatsvindt zou onnodige onrust veroorzaken terwijl niemand weet hoe de economische vlag er bijhangt over vier maanden.
Aan de andere kant zullen partijen als 50Plus zijn houding als 'laconiek' beschouwen en zien zij liever dat de premier pro-actief dergelijke scenario's probeert te voorkomen in plaats van te reageren op het moment dat de ongewenste situatie in werking treedt. Kortom: Mark Rutte is weer helemaal in zijn element.