Op het moment van schrijven laten de inflatiecijfers een gevaarlijke trend zien. Vooralsnog is er weinig aan de hand en rapporteert het CBS voor juni zo'n 2,7% inflatie tegenover een jaar eerder, maar suggereert een trend-analyse dat het hier niet bij blijft.
Gelukkig is het nog géén 2020 en kunnen we dus nog genieten van een relatief lage inflatie. Volgens het CBS komt de inflatie over juni in vergelijking met een jaar eerder op 2,7% uit. Dat is 'redelijk' hoor ik u denken, maar achter deze redelijke cijfers schuilt een verontrustende trend. Kijk maar eens hieronder:
[caption id="attachment_230696" align="aligncenter" width="633"] De inflatie-trend is duidelijk, de vraag is of de trend zich doorzet. Laten we hopen van niet. Bron: Centraal Bureau van de Statistiek (CBS)[/caption]
Het aggregaat van de prijsstijgingen is dus slechts 2,7%, maar de allerbelangrijkste prijscategorieën voor huishoudens zoals voedsel, kleding en onderdak, reizen de pan uit! De boodschappen zijn dit jaar het sterkst in prijs gestegen in de afgelopen tien jaar. En ook dit jaar stijgen de voedselprijzen in juni met 4,8% in vergelijking met een jaar eerder.
Als we naar het 'totale' inflatiecijfer kijken en deze afzetten op een grafiek dan zien we dus een gevaarlijke trend. Zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is stijgt de inflatie sinds 2016 lekker door. Wanneer de inflatie stopt met stijgen weten we niet, maar reken er maar op dat we in 2020 richting de 3% gaan als de trend zich voortzet. Hoe hoog de inflatie voor voedsel dan ligt willen we niet eens weten. Ook de categorie 'huisvesting, water en energie' zijn flink gestegen in prijs.
Wat zich in economisch opzicht in de Europese Unie afspeelt is het scenario 'gehaktmolen' waarbij een langzaam opstuwende inflatie de koopkracht van de huishoudens verder zal eroderen terwijl de economische groei afneemt. Eigenlijk is 'economische krimp' op dit moment het enige realistische scenario om de inflatie te beteugelen. Dat gaat echter wel leiden tot ontslagen en allerlei andere problemen. Problematisch is het zeker gezien het feit dat dat de sterkste klappen vallen in de prijscategorieën die letterlijk van levensbelang zijn zoals voedsel, kleding en onderdak.
Met het besluit van de Europese Centrale bank om de rentes nog verder te verlagen en mogelijk kwantitatieve verruiming van de geldomvang te realiseren is het waarschijnlijker dat de inflatie verder toeneemt dan afneemt.