Met bewijs, zonder bewijs of zelfs met tegenbewijs: Belastingdienst stopte honderden toeslagen 'wegens fraude'

Geen categorie15 jun 2019, 11:00

Op basis van een reconstructie door RTL Nieuws, in samenwerking met Trouw, blijkt dat de Belastingdienst met grof geschut te werk is gegaan om fraude met kinderopvangtoeslag aan te pakken. Bewijs of niet, zelfs al kon zogenaamd bewijs haarfijn worden weerlegd, honderden mensen werden gewoon gekort of moesten zelfs gehoor geven aan terugvorderen.

De 'Bulgarenfraude', waar Bulgaren op grote schaal misbruik maakten van allerlei toeslagen en dat doorsluisden naar familie in eigen land, lijkt volgens RTL Nieuws het startschot te zijn geweest van keihard rechtsstaat-onwaardig beleid. In plaats van degelijk onderzoek te doen naar fraude, werd voor 'effectief en efficiënt' beleid gekozen. Dat kwam neer op 'fuck bewijs, gewoon aanpakken wat niet goed lijkt'. Het bewijs dat wél werd geleverd, bleek in de meeste gevallen te gaan om verouderde informatie waarvan soms zelfs werd gedaan alsof het recente informatie was (fraude dus).

Sterker nog, inspecties deden in 2013 onderzoek bij zestien gastouders. Zij concludeerden in álle gevallen dat de administraties er 'compleet en verzorgd' uitzagen. Dit werd voor de Kamer achtergehouden en in 2014 werd bij hen gewoon alsnog de toeslag stopgezet. Beleid is beleid.

Een volstrekt logisch gevolg van deze benadering was natuurlijk dat honderden mensen gingen klagen over waarom hun kinderopvangtoeslag nou werd ingetrokken of zelfs teruggevorderd. Mensen moesten hierdoor namelijk hun baan opzeggen of zelfs verhuizen. Ouders kwamen met waterdicht bewijs, heldere administratie en alle benodigde bewijsstukken op de proppen, maar werden gewoon afgepoeierd.

Diverse gastouderbureaus zijn hierdoor de dupe geworden van zwaar onredelijk beleid. In de situatie die RTL aanhaalt gaat het om een gastouderbureau waarvan één geval bekend is waar iets mis mee zou zijn. Het bureau haalde deze persoon zelf uit het register, na dit aan te hebben gegeven bij de gemeente, die niets deed. Dat was voor de Belastingdienst al genoeg reden om héél dat bureau aan te pakken.

Wat een grap van een beleid, waar staatssecretaris Menno Snel van Financiën ook gewoon nog steeds achter durft te staan. Die kan ook opstappen, want hij heeft onderzoek naar deze affaire moedwillig geprobeerd te frustreren.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten