Peter Hitchens, columnist voor The Mail on Sunday en broer van overleden Christopher Hitchens, komt met een ware scoop. Hij wist een onderzoeksrapport te bemachtigen via een medewerker van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), waarin ernstig wordt getwijfeld over dat de gifgasaanval in Douma door het Assad-regime zou zijn gepleegd.
Hoe zat het ook al weer?
In een artikel van Trouw uit maart 2019, vinden we een aardige opsomming van wat zich in Douma heeft afgespeeld en wat de gevolgen van de aanval zijn geweest. Volgens het OPCW staat vast dat er gifgas is gebruikt in april van 2018. Dit stond ook in een rapport dat naar de VN Veiligheidsraad is gestuurd. Over de verantwoordelijke partijen werd echter niets gezegd.
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk beschuldigden de troepen van het Assad-regime van de aanval, terwijl zij dit altijd (en nog steeds) hebben ontkend. Toch sloegen deze drie landen 'terug' met luchtaanvallen.
Opgedoken OPCW-rapport
Een door het OPCW als authentiek erkend rapport (pdf) van 27 februari 2019 komt tot héél andere conclusies als de landen die de luchtaanvallen als vergeldingsactie initieerden.
Hier de belangrijkste informatie:
Zowel 'location 2' als 'location 4' lijken te duiden op een situatie waar de gifgas-container door een dak naar beneden is gevallen en een inslagkrater heeft veroorzaakt. Vandaar deze hypothesen:
Vervolgens volgt er een robuuste onderzoeksmethode en een reeks aan bevindingen. Die kunt u zelf lezen in de link. Er wordt onder andere onderzocht of de gifgascontainers wellicht via artillerie op de locaties terecht zijn gekomen. Dit wordt echter ontkracht. Hier de conclusies van het onderzoek die wél overeind blijven:
Het lijkt er dus sterk op dat de gifgascontainers zijn geplaatst in plaats van via helikopters of artillerie daar terecht zijn gekomen. Gezien het feit dat de Syrische rebellen destijds nog over het gebied heersten, lijkt het daarmee onwaarschijnlijk dat Syrische troepen van het Assad-regime hier verantwoordelijk voor zijn geweest.