Momenteel lopen de onderhandelingen voor de samenstelling van de gedeputeerde staten in de provinciën. Maurice de Hond vroeg daarom zijn panel hoe ze tegenover het idee staan om het provinciale bestuur samen met FVD te vormen. De meeste kiezers staan open voor het idee, behalve groepen kiezers van GroenLinks en de PvdA. Die wijzen een samenwerking met FVD af. Als we de onderstaande tabel bekijken dan zien we al snel een aantal opvallende zaken. Namelijk dat bij elke partij een 'geest van uitsluiting' in een bepaalde mate waarneembaar is, maar niet in die aantallen als bij de PvdA en GroenLinks! Zo wil een meerderheid van GroenLinks kiezers (56%) dat FVD wordt uitgesloten voor deelname aan de gedeputeerde staten. Ook D66- (48%) en PvdA-kiezers (~50%) geven meervoudig blijk van een 'geest van uitsluiting'.
Welke partij zou wie moeten uitsluiten?
[caption id="attachment_223278" align="aligncenter" width="946"]
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Dat zou je niet verwachten van partijen die voortdurend schermen met termen als 'inclusie'. Maar toch is het zo! Overigens zien we ook bij FVD een lichte neiging om niet samen te werken met GroenLinks en D66. Al zijn de percentages wel significant lager dan bij de linkse partijen. Zo wenst 35% van de FVD kiezers dat GroenLinks niet meedoet in het provinciale bestuur.
Wat betreft de strategie om in de onderhandelingen tot het gewenste resultaat te komen stellen FVD-kiezers (56%) dat de partij 'op meerdere punten haar zin moet krijgen en als dit niet gebeurt de onderhandelingen moet stoppen'.
Dat is natuurlijk logisch want een partij die al haar standpunten opzij zet bestuurt niet voor zichzelf, maar voor een ander. 26% van de FVD-kiezers vindt dat de partij op ten minste één punt haar zin moet krijgen.
Welke strategie moet FVD volgen bij de onderhandelingen?
[caption id="attachment_223279" align="aligncenter" width="954"]
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Maar dat er een 'geest van uitsluiting' rondwaart bij het zogenaamd inclusieve GroenLinks blijkt zeker uit de onderstaande tabel.
Ruim 63% van de GroenLinks-kiezers is van mening dat FVD geen bestuurder mag leveren in de provincies waar de partij de grootste is! Dit betekent dat deze GroenLinks-kiezers de wensen en zorgen van hun medemensen niet serieus nemen en hen toegang tot het bestuur willen ontzeggen! Zelfs als dit betekent dat ze de grootste partij uitsluiten!
Mag FVD een bestuurder leveren als de partij de grootste is in de provincie?
[caption id="attachment_223280" align="aligncenter" width="958"]
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Dat patroon van 'exclusie' zien we vooral bij GroenLinks en de PvdA terug, maar veel minder bij CDA-, D66- en VVD-kiezers. En dat is zeer opmerkelijk. Want de laatste drie verliezen flink zetels aan FVD en zijn meer gebaat bij het isoleren van de partij.
Toch stellen VVD-kiezers (60%) en CDA-kiezers (72%) dat de partij van Baudet welkom is in het Provinciale bestuur! Heel anders is dat dus voor GroenLinks-kiezers. De vraag is: waarom?