De wekelijkse peilingen zijn binnen en Maurice de Hond (Peil.nl) ziet een structurele verschuiving in het politieke landschap. Waar in het verleden twee grote blokken op rechts en links waarneembaar waren, namelijk CDA en VVD ter rechterzijde en PvdA ter linkerzijde, daar vormen zich nu drie grote blokken in de politiek. En dat derde grote blok heeft iets te maken met de opkomst van FVD...
Volgens Maurice De Hond 'kan de concurrentie tussen VVD en CDA aan de ene zijde en tussen GroenLinks en PvdA aan de andere zijde ertoe leiden dat FVD bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen de grootste wordt'. En als we de peilingen van vandaag erbij pakken dan lijkt die kans zeker aanwezig. FVD is de grootste partij (27) met een voorsprong van 4 zetels op de VVD (23). Maar laten we niet te vroeg juichen want de verkiezingen zijn nog ver!
[caption id="attachment_223264" align="aligncenter" width="553"]Peil.nl" width="553" height="400" /> De peilingen van Maurice de Hond van 31 maart 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Het is nu bijna twee weken geleden dat de Provinciale Statenverkiezingen waren en in plaats van een adempauze zien we dat de verschuivingen doorzetten. De VVD verliest deze week geen zetels, maar is haar titel 'grootste partij' definitief kwijt. Want die vier zetels achterstand op FVD maakt Mark Rutte niet zo 1,2,3 goed.
Verder zien we een leegloop bij de PVV van Wilders. Sinds 2017 is de partij gekrompen van 20 zetels naar een kleine 9 zetels in de peilingen van vandaag. De vraag hoe lang de blonde leider het leiderschapsstokje van zijn partij nog kan dragen klinkt steeds luider om ons heen.
Zouden er nu Tweede Kamerverkiezingen worden georganiseerd dan verwacht Maurice de Hond een 'fors hogere opkomst'. Volgens de analist zou 'een derde meer kiezers opkomen dan tijdens de Provinciale Statenverkiezingen' en 'beduidend meer kiezers onder de 60 jaar en lager opgeleid dan de kiezers van 20 maart'. Dat zou negatieve effecten hebben op CDA, SGP, VVD, PvdA, D66 en 50Plus.
Ook stelt De Hond dat de Tweede Kamerverkiezing vaak wordt gezien als een strijd 'om het premierschap' en dat deze strijd een impact heeft op het kiesgedrag. Denk bijvoorbeeld aan 'de tweestrijd tussen Rutte en Samsom'. Als Baudet zich komende jaren 'premierwaardig' gedraagt dan kan het zijn dat hij in 2020 of 2021 deze rol mag vervullen.
De hogere opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen zou volgens De Hond ook 'een positief effect hebben op PVV, SP en Partij voor de Dieren'. Behalve de laatste kunnen de eerste twee ook wel een succesje gebruiken.