Ondanks alle kritiek die Mark Rutte over zich heen krijgt heeft zijn premierschap ook positieve kanten voor Nederland. Jazeker! En dan met name op het gebied van overheidsfinanciën. Zijn bijdrage aan de stabiliteit van ons land is zijn visie op de Rijksbegroting. De overschotten op de begroting gecombineerd met een lagere staatsschuld zijn volgens Rutte de basis om in de toekomst 'klappen op te vangen' als het economisch minder gaat.
Mark Rutte waarschuwt tijdens de wekelijkse persconferentie voor de toegenomen onzekerheid in de wereld. Denk aan Brexit maar ook de globale economie, die lijkt langzaam af te koelen. Dat heeft natuurlijk ook impact op het groeicijfer van de Nederlandse economie. We groeien dit jaar minder snel dan in de afgelopen jaren. Deze ontwikkelingen zijn ook zichtbaar op de graadmeter van de Nederlandse economie: de Amsterdamse AEX-index.
Al sinds begin 2018 schommelt de Amsterdamse beurs tussen de 480 en 570 punten. Met dik 570 punten tikte de Amsterdamse beurs in juli 2018 een top aan die net iets hoger lag dan de top van 2007. De vertraging is duidelijk te zien. Natuurlijk is de toekomst koffiedik kijken, maar het feit dat de Nederlandse staatsschuld naar verhouding van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) sterk is gedaald is positief.
Dat komt deels door de aantrekkende economie, maar ook dankzij Mark Rutte en zijn kabinet die het aflossen van de staatsschuld als een prioriteit bezien. Dat kon natuurlijk op kritiek rekenen van onder meer Thierry Baudet (FvD). Hij bekritiseerde het aflossen van de staatsschuld veelvuldig in de Tweede Kamer. Volgens hem zou het kabinet 'juist moeten lenen nu de rente laag is'.
Daar is zeker wel wat voor te zeggen, maar over een langere periode bezien moeten we Rutte toch gelijk geven. Het is namelijk onduidelijk hoe de rentestanden zich gaan ontwikkelen. Mark Rutte was dus verstandig en leende dus niet. Behalve dan bij de aankoop van dure aandelen Air France-KLM. Toch kunnen we zeggen dat Rutte begrotingstechnisch gezien een aanhanger is van conservatief financieel beleid.
Ook voor de linkse partijen is dit uiteindelijk aantrekkelijk. Want als de economische groei inderdaad vertraagt en Nederland binnenkort in een recessie raakt dan is dit een prettige context. Op dat moment wil je geld kunnen lenen om 'klappen op te vangen'. En niet zoals de Italianen: geld lenen wanneer de economie lekker loopt en kansloos zijn wanneer de economie krimpt.