Al in de zomer van 2018 werd er in de diepste krochten van Twitter geheimzinnig gesproken over de 'verdwenen hittegolven' van het KNMI. Vreemd natuurlijk. Klimaatrealist Marcel Crok, onder meer bekend van 'De staat van het klimaat', ging op onderzoek uit en kwam tot een onthutsende conclusie!
Ongetwijfeld was de reden voor het KNMI om deze handige 'methodologische wijziging' door te voeren de veronderstelling dat dit de gegevens betrouwbaarder zou maken. Maar nu blijkt dus iets anders. Volgens Marcel Crok kwamen vier onafhankelijke onderzoekers, die het rapport Het Raadsel van de Verdwenen Hittegolven opleverden, tot de conclusie dat de temperatuurcorrecties, soms zelfs tot 1,9 graden Celsius, volstrekt onverdedigbaar zijn vanuit methodologisch gronden.
https://twitter.com/DokterTeunis/status/1023850631386292225
Het KNMI heeft nog niet gereageerd op de analyse van Crok en zijn onderzoekers. Maar het geeft wel te denken dat een meteorologisch en wetenschappelijk instituut als het KNMI zo omgaat met cijfers. Om dan vervolgens het Nederlandse publiek voor te houden dat 'hittegolven vaker voor komen'. Zo kennen we er nog ééntje. Inflatiecijfers, iemand? Sinds het KNMI de gegevens heeft gewijzigd is ook het beeld van de prevalentie van hittegolven veranderd.
Volgens de oude statistieken, van voor de correctie, had Nederland tussen 1901 tot 1951 vaker te maken met hittegolven (23 stuks) dan ten tijde van de periode 1951 - 2018 toen er 19 werden geregistreerd. Sinds de wijziging van de gegevens, zo laat Crok weten, ziet dit beeld er anders uit. Van de 23 hittegolven in de periode tussen 1901 - 1951 zijn er nog maar 7 over! Hierdoor is het beeld veranderd in:
De aanleiding om de correcties door te voeren was de wijziging van de locatie van de KNMI 'meethut' in 1951 van wel 300 meter! Dat laatste is veelzeggend. Dit betekent mogelijk twee zaken. Het KNMI wijzigt haar cijfers rijkelijk laat en komt pas 7 decennia na de verplaatsing van de meethut achter het feit dat er nog een correctie moest worden gedaan. Of het impliceert dat men het bij het instituut niet zo nauw neemt met de wetenschappelijke methode.
Ten slotte is er nog de optie van opzettelijke manipulatie. Maar laten we onze vriendelijke meteorologen van het KNMI daar maar niet van beschuldigen, straks krijgen we nog een natte zomer! Het voorval is in ieder geval opmerkelijk te noemen. Crok eindigt het persbericht met een veelzeggende oproep richting het KNMI:
"De onderzoekers raden aan om de homogenisatie ongedaan te maken en met een breder opgezet team (waaronder ook wetenschappers van buiten het KNMI) een nieuwe start te maken. Het KNMI zou zich voorlopig moeten onthouden van claims over een vermeende toegenomen trend in hittegolven in Nederland."