Het is 2019 en Bitcoin is nog niet dood: wel sterke toename handelsvolume!

Geen categorie20 feb 2019, 20:00
Vlak voor het jaar 2019 haar intrede deed op de kalender schreven wij over Bitcoin en haar toekomst. Zo leek de bodem van de markt in december bereikt en ook in februari lijkt de digitale munt nog steeds niet van de aardbodem verdwenen. De Bitcoin doet het zelfs uitzonderlijk goed naar alle omstandigheden. Op het moment van schrijven probeert de Bitcoin de $4.000 grens te doorbreken, maar is daar nog niet in geslaagd.
Na een dramatisch 2018 was de wanhoop voor velen zo nabij dat men dacht dat Bitcoin definitief dood zou gaan. Naar nul dus. Maar het protocol is sterker dan gedacht en sinds het begin van dit jaar gaat het eigenlijk best goed. Niet alleen is de prijs van de digitale munt aan het stabiliseren, maar neemt ook het handelsvolume toe. Behalve de prijsontwikkelingen spelen natuurlijk meer factoren een rol.
Zo houdt het internationaal bankwezen de Bitcoin goed in de gaten en liet de Amerikaanse zakenbank JP Morgan weten een eigen digitale munt te gaan ontwikkelen. De zogenaamde JPM Coin. Gebaseerd op de befaamde en beruchte blockchaintechnologie. Het wordt een 'stable coin' waarvan de waarde verbonden is aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Maar in tegenstelling tot de JPM Coin en andere tokens zoals Ripple (XRP) is Bitcoin iets heel anders dan een digitale valuta.
Bitcoin lijkt in haar wezen meer op digitaal goud dan op valuta. Iets dat waardevast moet zijn, maar tegelijkertijd alles behalve waardevast is. Alvorens Bitcoin daadwerkelijk als 'digitaal goud' kan worden gezien moet er dus meer tijd verstrijken. Dat schreven we al in december en op dit moment lijkt het erop dat dit nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Zo zweeft Bitcoin sinds december rustig tussen de $3.300 en $4.000.
Maar vergeet niet: in markten is niets zo zeker als onzekerheid. Er kan dus van alles gebeuren!

De koers van de Bitcoin van 2012 tot op heden

[caption id="attachment_220478" align="aligncenter" width="800"]De koers van Bitcoin sinds haar genesis. De koers van Bitcoin sinds 2012 op een logaritmische schaal. Net als in 2015 lijkt Bitcoin op haar gemiddelde koersverloop steun te vinden.[/caption]
Toch is niet iedereen enthousiast. Zo zijn er nog fossielen te vinden die denken dat de digitale munt eerder $1.000 dan $5.000 aantikt. Maar of de fossielen gelijk krijgen is maar zeer de vraag. Behalve de technologische ontwikkelingen en de perceptie van de markt over de 'aard van Bitcoin' is ook het handelsvolume relevant. En laat dat handelsvolume nu net sterk gestegen zijn in de afgelopen weken.
Dat is natuurlijk geen toeval.
Waarschijnlijk is het handelsvolume toegenomen omdat beleggers best wat Bitcoins willen kopen voor de huidige prijzen. Deze week werd op één dag voor ruim $9 miljard aan Bitcoin verhandeld. Dat zijn aantallen die we in 2018 niet zagen! En toen waren nog behoorlijk wat mensen 'gehypet'. Bitcoin is dus verre van dood en met elke dag die verstrijkt lijkt het scenario dat de digitale munt 'digitaal goud' wordt groter.
Maar voor hetzelfde geldt stort de koers morgen in. We weten het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten