Een aantal grote Amerikaanse farmaceuten heeft de Amerikaanse Kamer van Koophandel, de Chamber of Commerce, een brief laten sturen aan minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en Sport. In de 'brandbrief' stellen de farmaceuten dat ze zich 'zorgen maken' over het Nederlandse beleid als het gaat om het prijsaanbod van medicijnen. Juist, het masker van een aantal farmaceuten valt definitief af: men neemt niet genoegen met de huidige rendementen en elke euro die zij zieken kunnen uitpersen moet betaald!
Volgens de Amerikaanse farmaceuten ondermijnt het kabinetsbeleid van Rutte III de 'basis die zij nodig hebben om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen'. Men klaagt in de brief over de roep om prijstransparantie. De reden waarom men vraagt om die transparantie is om op een eerlijke manier zaken te kunnen doen: waarbij de prijzen laag blijven en de farmaceuten alsnog winst kunnen maken, maar de Amerikanen zullen de Amerikanen niet zijn als ze dit te ver gaat.
Behalve transparantie over het prijsmechanisme dat farmaceuten hanteren klagen de grote bedrijven ook over de discussie op EU-niveau over het beperken van de 'eigendomsrechten' op medicijnen. U weet wel: het intellectueel eigendom en de patenten. De plannen zijn om deze enigszins te beperken. Let op: niet afschaffen, maar bijstellen! Dit om te komen tot een juiste balans tussen enerzijds winstgevendheid en anderzijds goedkope medicijnen. Mag niet van ze!
Ten slotte vinden ze het laten namaken van geregistreerde medicijnen door individuele apothekers niet oké, want ook dit tast hun winsten ook aan. Ja u leest het goed: de farmaceuten boeren goed, verdienen terug op hun medicijnen, maar als ze wordt gevraagd om lagere prijzen dan komen ze ineens aan met het verhaal dat de patiënt 'het onmogelijke vraagt'. Ondertussen gaat minister Bruins onverdroten voort om de prijzen van medicijnen te verlagen en vrij succesvol ook!
Vinden we geen Amerikaanse medicijnen, dan wel Chinese. Het zou ons een worst zijn, toch? Vooral de dure medicijnen. beschermd door Amerikaanse patenten, zijn een doorn in het oog. Daardoor stijgen de zorgkosten sterk. Het grootste probleem in dit gehele verhaal is het tekort aan transparantie over hoe die hoge prijzen tot stand komen. Het kan heel goed zijn dat een aantal investeerders maximale winst willen behalen en dus elke euro bloed uit patiënten persen.
Dat de farmaceutische industrie over het tot stand komen van prijzen geen inzicht wil geven zegt in deze voldoende. Het is letterlijk geld verdienen aan de doodsangsten van patiënten en dat minister Bruins (VVD) inzet op lagere prijzen is volkomen rationeel en legitiem. Maar volgens de farmaceutische industrie zijn hun rendementen al erg laag. Slechts 1,9% gemiddeld.
Wellicht dat bij die cijfers ook alle verliesmakende bedrijfjes worden opgeteld? Hoe het ook zij, volgens de farmaceuten is dit rendement 'Te laag om de sector op lange termijn interessant te houden voor beleggers.' Daar hebben ze natuurlijk zeker een punt, maar geef dan eerst maar eens openheid van zaken voordat we verder praten.