Twee opmerkelijke berichten deze laatste dagen in de pers: de technische uitvoering van de klimaathysterie piept en kraakt voordat er nog überhaupt aan is begonnen, en de politiek piept en kraakt onder druk van het klimaatakkoord. Wat bedoel ik hiermee? Lees vooral even mee. Eerst maar eens de technische kant: in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel kunnen ‘groenprojecten’ geen doorgang meer vinden omdat
het elektriciteitsnet overbelast raakt. Was dat te verwachten? Nou en of! Zolang er geen accu's met voldoende capaciteit zijn om zelf gewonnen energie op te slaan en later te gebruiken wordt dit probleem nooit opgelost. Volgens hetzelfde artikel duurt het jaren voordat het distributienet dat weer aankan en dienen er miljardeninvesteringen te komen.Onderwijl gaan we aan de warmtepomp en de elektrische auto, twee ‘oplossingen’ die het net nog veel zwaarder belasten.
Iedere techneut met enige kennis van het elektriciteitsnet zag dit al jaren aankomen, maar de heren politici en hun vele adviseurs niet? Dat is toch vreemd? Bovendien, voor iedere kWh die je zelf opwekt, hoort een kWh beschikbaar te zijn die je niet opwekt als de zon niet schijnt maar dan wel nodig is. Ook dat snappen ze niet in Den Haag. Toch zijn er
rapporten van de overheid zelf, die dit al duidelijk kenbaar maken, maar ze worden kennelijk niet gelezen door de heren politici.
Het ergste wat de politiek en de industrie kan overkomen is dat deze accu’s er ook daadwerkelijk komen. Dan zou de burger namelijk compleet onafhankelijk van de overheid en de industrie in haar eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Geen melkkoe meer achter de voordeur voor de overheid, geen verdienmodel meer voor de industrie. Denk dus maar niet dat de overheid deze onafhankelijkheid in de toekomst gaat faciliteren door subsidies op onderzoek, dat is namelijk helemaal niet de bedoeling.
Het resultaat van de klimaattafels is een akkoord gesloten door ja-knikkers. Zelfs de hysterici zélf liepen stampvoetend van tafel en Nijpels wilde de mensen die het niet met hem eens waren ook maar verbannen! De bevolking voelt zich al helemaal niet gehoord, de rekening wordt bij hen op tafel gegooid en de industrie lacht zich een kriek, ze ontglipt de dans omdat ze zelf sturing kon geven in de klimaattafels. De burger was niet vertegenwoordigd, nou ja dat was ze formeel wel, door politici die hun belangen niet verdedigen.
Het artikel van Dijkhoff is er een van het grootst mogelijke kiezersbedrog en een dolk in de rug van coalitiegenoot D66. Dijkhoff valt niet alleen zijn eigen
VVD-collega’s Wiebes, Nijpels en Rutte (een elektrische auto is ook een auto) af, maar typeert ook D66 coalitiegenoot Jetten als een ‘drammer’.
Waar hoorden we dat woord eerder? Oh ja, toen Dijkhoff 500 ballonnen de lucht in liet gaan en tot de opmerkelijke uitspraak kwam: ‘Deze drammers willen dat je gaat leven zoals zij. Dan mag je veel dingen niet meer. Wij gaan Nederland schoon doorgeven aan onze kinderen zonder dat het hier een dooie boel wordt. Ja, we rijden uiteindelijk allemaal elektrisch, maar je mag nog steeds vuurwerk afsteken met oudjaar, BBQ’en in de zomer en biologisch afbreekbare ballonnen oplaten op je bruiloft.’
De politieke hypocrisie in een nutshell! Stond 6 weken geleden
bijna de voltallige Kamer nog achter de klimaatplannen, plots, zonder dat er een letter aan is veranderd, profileert Dijkhoff zich als voorhoedevechter om datzelfde klimaatplan in het rond archief te krijgen. Ik kan slechts herhalen wat ik 2 weken geleden schreef:
al maken de politici de komende maanden nog de grootst denkbare draai, het is te laat.
Alle (energie)rekeningen van de komende jaren zijn niet het gevolg van het klimaatplan, maar van het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Al gaat het klimaatplan uiteindelijk in het rond archief, er is al 100 miljard ‘geïnvesteerd’ in de afgelopen jaren in deze luchtkastelen, zonder enig meetbaar effect. Geen effect met biomassa, niet met windmolens en niet met elektrische auto’s. En die rekening zal nog grotendeels betaald moeten worden. Trap er niet in!
Gaat het Kabinet hier op vallen? Het zou mij niets verbazen, hoe eerder hoe beter!