In Brussel gaat alles wat trager dan in de rest van Europa. Daarom duurt het nog ten minste tot 2020 alvorens Jean Claude Juncker het apparaat van de Europese Unie dusdanig heeft bijgestuurd dat er meer manschappen en financiën komen voor de grensbewaking van de Europese buitengrenzen. Voor de bescherming van Schengen dus. Al sinds de Europese migratiecrisis van 2015 werkt hij daarom aan een betere grensbewaking, maar het duurt allemaal wel erg lang. Gelukkig zijn daar nog landen als Oostenrijk om kritiek te hebben op Juncker. Want dat gaat helpen! Zo wil Oostenrijk niet in 2020, maar pas in 2027 het aantal Europese grenswachten opvoeren. Dat is natuurlijk vreemd, want de Oostenrijkers hebben wel veel kritiek op de migratiestromen. Ongetwijfeld dat ze in Wenen de EU zoveel mogelijk willen saboteren, zij beschermen zichzelf natuurlijk wel. Juncker hekelde de uitspraken van Oostenrijk.
En die uitspraken van Oostenrijk kunnen dan ook terecht gehekeld worden. "Alle Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben meer dan twee jaar lang geëist dat de Europese buitengrenzen beter zouden worden beschermd. En nu komen er plots van overal bedenkingen. Dat ze een aanslag zijn op de nationale soevereiniteit, dat alles veel te snel gaat en dat de aantallen te hoog gegrepen zijn. Dat is toch van een hemeltergende hypocrisie" zo stelt Jean Claude Juncker. Ongetwijfeld dat weinigen nog naar de inhoud van zijn woorden luisteren na verschillende relletjes met klappen uitdelen en #MeToo spelen. Arme Juncker. Maar dit keer heeft hij wél een punt. Het is natuurlijk bijzonder hypocriet om een Schengenverdrag te sluiten in 1995 (!) en vervolgens te gaan klagen over soevereiniteit wanneer het gebied moet worden beschermd.
Ongetwijfeld dat de opkomst van het populisme de landelijke vertegenwoordigers op de hielen zit en zij nu in koor 'soevereiniteit' roepen in een hoop hun macht thuis te behouden. Alsof het uitspreken van zo'n tovenaarsbezwering gaat helpen bij de migratiecrisis? Nee, en daarom is het volledig terecht dat Juncker hier iets over zegt: "Zo kan Europa niet functioneren. We moeten snel handelen, zodat we voorbereid zijn, en de Europese buitengrenzen ook werkelijk onder controle zijn." En dat klopt. Wanneer lidstaten zich in 1995 al hebben gecommitteerd aan het Schengenverdrag is het opmerkelijk waarom de nationale parlementen al die tijd niet hebben gewerkt aan grensbewaking. Juncker heeft gewoon gelijk dat er snel gehandeld moet worden. Daarnaast is het vreemd om tegelijkertijd kritiek te uiten op migratie, maar daadwerkelijke problemen oplossen na te laten.