Oeps. Oh nee!
Professor
Jordan B. Peterson -- de auteur
12 Rules For Life -- heeft voor flink wat controverse gezorgd door maar weer eens te stellen dat er inherente verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Nu kan iedereen met ook maar iets van gezond verstand dat natuurlijk dagelijks zien, maar hé, het is niet de bedoeling dat je dat soort feiten
hardop uitspreekt. Dat is namelijk
seksistisch. Ofzo.
Peterson heeft daar lak aan. En dus gooide hij vandaag maar weer eens wat olie op het vuur met deze Facebook-update:
In het artikel waar Peterson naar linkt wordt uitgelegd dat er enkele grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, en dan met name met betrek tot de manier waarop ze denken. "Het is wel bekend onder sociale wetenschappers," stelt het artikel, "dat mannen over het algemeen meer geïnteresseerd zijn theoretische logica, terwijl vrouwen meer geïnteresseerd zijn in artistieke en sociale zaken. Dit patroon wordt over het algemeen samengevat door te stellen dat mannen geïnteresseerd zijn in 'dingen,' terwijl vrouwen geïnteresseerd zijn in 'mensen'."
In dit specifieke geval verklaart dit waarom significant meer mannen dan vrouwen
filosofie studeren -- en later hoogleraar of docent worden. "Als het over mensen gaat in het filosofische debat worden zij behandeld als abstracties, en niet als volledig ontwikkelde individuele karakters, net zoals dat een econoom
widget bespreekt.... Daar komt bij dat, anders dan bij geschiedenis en in de literatuur, de filosofie zich zelden bezighoudt met de biografie [van de filosoof]."
Dat zorgt ervoor, aldus onderzoek, dat -- gemiddeld genomen -- mannen meer geïnteresseerd zijn in filosofie dan vrouwen. Natuurlijk zijn er vrouwen die het ook interessant vinden, maar zij bevinden zich in de minderheid. Het gevolg hiervan is dat er minder vrouwelijke filosofiedocenten zijn dan mannelijke.
Hoe dan ook, natuurlijk klinkt dat allemaal erg logisch, maar toch zal dat haat-feministes er niet van weerhouden om Peterson maar weer eens flink onder vuur te nemen. In deze politiekcorrecte tijden mogen dit soort feitelijkheden namelijk niet meer besproken worden. We ontkennen liever de werkelijkheid dan dat we toe moeten geven dat er misschien toch wel echt verschillen zijn tussen mannen en vrouwen.
Triest, zeker omdat die verschillen er juist voor zorgen dat het menselijk bestaan zo mooi is (en dat de mensheid kan voortbestaan, overigens).