1. Home
  2. Zoveelste corruptieschandaal op supranationaal niveau: Raad van Europa omgekocht

Zoveelste corruptieschandaal op supranationaal niveau: Raad van Europa omgekocht

Geen categorie08 okt 2018, 10:00
Pieter Omtzigt (CDA) is een enorm corruptieschandaal op Europees niveau op het spoor gekomen. Het gaat hierbij om corruptie binnen de supranationale organisatie 'Raad van Europa'. In Europa zijn tal van supranationale organisaties actief, die op subtiele wijze invloed uitoefenen op het politieke klimaat en een eigen taakstelling hebben. Jammer genoeg lijkt het er nu op dat deze organisaties vooral worden bevolkt door schimmige lieden die zich laten betalen voor hun stem of hun zwijgen.
De Raad van Europa bestaat uit 47 lidstaten die elk een aantal politici vanuit hun nationale parlementen afvaardigen. De organisatie valt niet onder de Europese Unie en staat in principe op zichzelf. Ze heeft haar eigen bevoegdheden en invloed op het leven in Europa en heeft als taakstelling zich in te zetten voor de mensenrechten en democratie. Op papier klinkt dat natuurlijk hartstikke goed, maar in de praktijk blijft het stil wanneer er daadwerkelijk sprake is van mensenrechtenschendingen, zoals nu het geval is met Azerbaijan.
Baku heeft ook een afvaardiging van politici in de Raad van Europa. Hierdoor was het de verwachting dat de Raad zich zou uitspreken tegen mensenrechtenschendingen in dat land. Terwijl verkiezingen werden gemanipuleerd en bloggers werden opgesloten, maar dit gebeurt dus niet. Zo stelt Omtzigt in de Telegraaf: "Azeri’s die me persoonlijk over de situatie in hun land vertelden, belandden later in de gevangenis.” Maar, in de Raad van Europa blijft het stil. Zo noemt Gerald Knaus in de Telegraaf dat het staatje zich bediend van 'kaviaardiplomatie' en Europese politici omkoopt. Men betaalt goed voor een stem of juist om te zwijgen.
Uiteindelijk kwam er een onderzoek naar de vermeende corruptieschandalen en blijkt inderdaad dat Europese politici zich lieten omkopen door Baku. Ondertussen zijn vijftien leden van de Raad van Europa geschorst. Maar veroordelingen laten op zich wachten. Een politici die haar verhaal over vermeende corruptie vaker wijzigt dan de klok is de Duitse Karin Strenz van het CDU/CSU. Zij zou ook geld hebben ontvangen vanuit Baku. Aan Pieter Omtzigt in ieder geval de complimenten voor het vertellen van zijn verhaal, zijn moed en durf om corruptie bespreekbaar te maken. Laten we hopen dat deze opschudding leidt tot positieve hernieuwing.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten