Update: de rechtszaak tegen de A7-Friezen gaat verder met rechter Sikkema.
Legendarische gebeurtenissen vorig jaar tijdens de intocht van sinterklaas in Dokkum maken in Nederland hevige emoties los. De goedheiligman en zijn knecht voerden het Friese stadje binnen tot verheugenis van kinderen en het publiek. Maar, er waren ook tegenstanders en zij eisten hun plek op in de nabijheid van de festiviteiten in Dokkum. Een demonstratie georganiseerd vanuit de randstad schoot de Friezen in het verkeerde keelgat en zij blokkeerden de demonstranten op de A7. Vandaag zouden zij voor de rechter verschijnen, echter lijkt de zaak te worden opgeschort vanwege het onwel worden van rechter Willem Sikkema.
Maar de blokkade van bussen was niet het enige dat de demonstranten tegenhield op die ene dag in december. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet was onderweg naar Dokkum, maar de burgemeester had de demonstratie al verboden. Dit omdat Dokkum niet zat te wachten op gezeur in de nabijheid van het sinterklaasfeest. Het is natuurlijk prima om kritiek te hebben op zwarte piet en om op lokaal niveau met elkaar hierover te spreken. Zo bepalen de lokale organisaties zelf hoe zij de viering willen vormgeven en op welke wijze zij pieterman inkleuren. In sommige steden worden daarom roetpieten ingezet i.p.v. de traditionele 'Moorse Piet'.
Laten we wel zijn, het blokkeren van een snelweg is een uiterst effectief, maar ook illegaal middel om een demonstratie te voorkomen. Maar, als de blokkade niet had plaatsgevonden dan was het alsnog maar zeer de vraag of de actiegroepen in Dokkum hun 'recht op demonstratie' hadden kunnen uitoefenen. Dat recht op demonstratie is iets waar zij zich in deze op baseren in hun aanklacht. Wellicht dat de demonstratie op een andere dag, een andere tijd gewoon had kunnen plaatsvinden, maar de Friezen waren vastbesloten de intocht op een door hun georganiseerde manier te laten plaatsvinden. Buitenstaanders vanuit de randstad waren niet welkom.
De vervolgingen van de blokkadefriezen verschillen in aanklacht. Zo wordt Jenny Douwes bijvoorbeeld verdacht van opruiing omdat zij 'alle oprechte Friezen' opriep actie te ondernemen. Maar nu is rechter Willem Sikkema dus onwel geworden. Net na aanvang van de zaak moest de rechtbank dus schorsen. Volgens Saskia Belleman van de Telegraaf betekent dit dat het enige tijd zal duren voordat de zaak zijn vervolg zal nemen, dit omdat een andere rechter zich eerst zou moeten inlezen. Waarom Sikkema vervangen zou moeten worden vanwege een kort moment van onpasselijkheid is de vraag. Waarschijnlijk zal de zaak later deze week gewoon doorgang vinden, met Sikkema.