Het leven van studenten gaat niet altijd over rozen, ik kan daarover meepraten. Natuurlijk, studenten hebben de tijd van hun leven en dat betalen ze of van het geld van hun ouders, of door te lenen van de Staat. Gelukkig zijn er ook studenten die hard werken voor hun studie, maar dat valt niet af te lezen aan de cijfers. De nationale studieschuld van studenten is namelijk gestegen tot 11,2 miljard euro. De gezamenlijke studieschuld van afgestudeerden loopt elk jaar op, zoals te zien is in onderstaande tabel. De schuld was in 2017 ruim 143 procent hoger dan in 2009. Toen hadden ex-studenten samen een studieschuld van 4,6 miljard euro.
Studentenbonden vrezen voor de toekomst van de schuldenberg. "Sinds de invoering van het leenstelsel moeten studenten steeds meer lenen. Je ziet dat studenten steeds meer maximaal lenen. Dat is zorgelijk, dat laat zien dat het zonder een lening niet te doen is", zegt Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). "Het meest schrijnende is dat we als samenleving een jonge generatie aanleren dat lenen normaal is. Dat is gecreëerd door het leenstelsel, dat werpt niet zijn vruchten af."
Er zijn verschillende keuzes voor de manier om het af te betalen. Studenten die nog onder het 'oude' systeem vallen kunnen er 15 jaar over doen om het af te betalen. Studenten van het nieuwe systeem mogen er 30 jaar over doen, maar dan lossen ze per jaar ook minder af. Na deze periodes wordt de rest van de
schuld kwijtgescholden.
In dat opzicht is het dus niet heel erg om te lenen, want het is niet dat je de rest van je leven last hebt van zo een schuld. Toch wordt het totaal meegerekend als een bedrag dat studenten sowieso moeten afbetalen, terwijl dat in de praktijk niet zo werkt. Je hoeft maar een x percentage van je inkomen afstaan voor je studieschuld. Ga je over de periode van 15 jaar of 30 jaar heen, wordt de rest kwijtgescholden.
Het is wel zorgelijk dat het voor studenten steeds normaler wordt om te lenen, maar in het huidige systeem heeft dat nog niet echt kwalijke gevolgen. Wel wordt het op de lange termijn steeds kwalijker, maar dan ligt het er vooral aan wat de volgende regeringen zullen doen.