Zorgminister Ernst Kuipers (D66) schrijft aan de Tweede Kamer dat hij een wijziging van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) door wil voeren. Deze modernisering zou plaats moeten vinden om de stijgende zorgkosten te drukken, maar betekent juist dat een groot aantal mensen zelf mogelijk bij zullen moeten gaan betalen voor medicijnen die zij gebruiken.
Het GVS bestaat uit clusters medicijnen waarvan in ieder geval één middel volledig wordt vergoed. Als mensen andere middelen gebruiken, omdat ze het gedekte middel bijvoorbeeld niet kunnen verdragen of een alternatief beter werkt, dan moeten ze vaak een eigen bijdrage betalen. Minister Kuipers wil deze clusters nu gaan herberekenen en hóópt dan dat de fabrikanten hun prijzen zullen verlagen. Dat is namelijk precies waar farmaceuten om bekend staan...
Kuipers lijkt geen enkele stok achter de deur te hebben en gaat kennelijk gewoon uit van de goede wil van farmaceuten, die best wat minder willen verdienen als daarmee meer levens worden gered. Je kunt er dus donder op zeggen dat die kosten gewoon zo blijven of zelfs hoger uit zullen vallen.
Wat Kuipers eigenlijk doet is niets meer dan een deel van de zorgkosten onderbrengen bij de medicijngebruiker. Voor de zorgverzekeraar worden de kosten gedrukt en de patiënt moet maar gewoon een hogere eigen bijdrage lappen of niet zo zeuren en het goedkoopste middel nemen.
Sinds 2019 is de eigen bijdrage gemaximeerd tot 250 euro per patiënt per jaar. Die gaat sowieso hoger uitvallen, maar minister Kuipers weet nog niet precies hoeveel dat zal gaan worden, meldt De Telegraaf. Voor zo'n 350.000 mensen zal na de herberekening van de clustermedicijnen de eigen bijdrage komen te vervallen. In het ergste geval zouden ruim 6 miljoen mensen echter bij moeten gaan betalen, met name als geen enkele farmaceut de prijzen omlaag doet. Burgers worden weer keihard genaaid.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!