CDA-leider Wopke Hoekstra werd twee jaar geleden vooruit geschoven als een mogelijke concurrent van Mark Rutte. Die missie faalde volledig. Het CDA verloor toen fors en kwam uiteindelijk op 15 zetels uit. Bij de Eerste Kamerverkiezingen kreeg de partij maar 5 zetels wat vertaalt naar 10 zetels in de Tweede Kamer. En zelfs dat is eigenlijk te hoog ingeschat, want Senaat-Tweede Kamer kun je niet zo makkelijk één op twee verhogen. Niet alleen is het CDA veel zetels kwijtgeraakt in de Eerste Kamer, maar ook op provinciaal niveau was het een slachting. De val was zo triest dat CDA-lijsttrekker in Utrecht, Mirjam Sterk, zowaar feest vierde dat haar partij de schade daar tot één zetel wist te beperken. Dat was voor het CDA een 'winnende' verkiezingsuitslag; niet winst, niet stabiliteit, maar niet al te veel verliezen.
Logischerwijs hebben deze walgelijke resultaten impact op de positie van de leider van de partij, Wopke Hoekstra. Hoekstra is een McKinsey-man: een zogenaamde 'adviseur' die langskomt bij bedrijven om de boel te 'verbeteren,' wat vooral inhoudt dat ze heel veel mensen ontslaan en de boel stroomlijnen. Nou, het lijkt erop dat als er nu iemand ontslagen wordt, het Hoekstra zelf is. Want De Telegraaf heeft met een verzameling CDA'ers gesproken en
die maken allemaal duidelijk dat ze klaar zijn met de halfslachtige, zwakke leiding van Hoekstra.
Dinsdag komt de hele CDA-top bij elkaar. Ook de provinciale afdelingsvoorzitters zijn erbij. Gevraagd of ze vinden en denken dat Hoekstra die bijeenkomst kan overleven reageren ze bijna allemaal op een manier die duidelijk maakt dat ze klaar zijn met de CDA-Rutte.
De Friese afdelingsvoorzitter Theo Joosten vindt het "buitengewoon jammer" dat het CDA zoveel verloren heeft. "Dat is geen afrekening met het provinciale beleid, maar met het kabinetsbeleid," zegt hij. Harold Schroeder, CDA-voorzitter in Limburg, antwoordt als hem gevraagd wordt of Hoekstra kan aanblijven: "Dat zijn zaken waar we dinsdag over spreken." Vindt hij dat Hoekstra mag blijven? "Daar heb ik wel een mening over, maar die ga ik nu niet naar buiten brengen." Dat is natuurlijk politiek voor: "Hij moet weg. Vandaag nog."
De Telegraaf citeert ook oud-staatssecretaris en Tweede Kamerlid Raymond Knops. Die is nog maar net weg, maar in zijn rol als partijprominent heeft hij blijkbaar opeens wel de moed om feiten te benoemen. "Het is een ravage," zegt hij over de verkiezingen. Vervolgens stelt hij dat het inhoudelijke CDA-verhaal "als een huis" staat. "Eigenlijk is dat gewoon het
BBB-verhaal. Maar
Caroline van der Plas heeft authenticiteit, dat hebben veel andere politieke leiders niet," zegt hij.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Andere CDA-leiders zijn het met Knops eens dat dit "CDA-verhaal" hartstikke goed is. Alleen wordt het niet gecommuniceerd met de kiezer óf vindt de kiezer de poppetjes die dit verhaal uit de doeken doen totaal ongeloofwaardig. Er wordt zelfs expliciet een vergelijking gemaakt met Caroline van der Plas die wél authentiek zou zijn; dit in tegenstelling tot de top van het CDA zelf.