shutterstock 2436825411

VVD en CDA willen eindelijk actie: kernenergie moet nú op de kaart worden gezet

Politiek04 nov , 9:30

En kijk eens aan, het is zowaar zover: VVD en CDA laten zich eindelijk van hun beste kant zien! Beide partijen hebben zich uitgesproken voor kernenergie. En niet zomaar een praatje voor de vaak, maar met een concreet plan dat het kabinet moet dwingen om snel werk te maken van de bouw van nieuwe kerncentrales. Want laten we wel wezen: dat het kabinet-Schoof hier zo traag in is, is een gotspe. Tijd voor actie!

De drijvende krachten achter dit voorstel, CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal en VVD-Kamerlid Silvio Erkens, hebben de situatie haarfijn door: Nederland móet werk maken van kernenergie, en wel direct. Ze wijzen specifiek naar de kleine modulaire reactoren (SMR’s), die al in 2035 actief zouden kunnen zijn. Met deze reactoren kunnen industrieclusters van CO2-vrije stroom worden voorzien en kan ons energiesysteem eindelijk betrouwbaar én schoon worden. De industrie, met onder andere chemiereus Dow, staat al klaar om mee te werken en ziet kernenergie als dé manier om groene energie op te wekken en ons minder afhankelijk te maken van schommelende import.

Kernenergie is essentieel om de energieprijzen betaalbaar te houden. Of eigenlijk: te maken. Maar wat doet dit kabinet? Juist, weinig tot niets. Bontenbal en Erkens constateren terecht dat de procedures stroperig zijn en dat daadkracht ontbreekt. "Het nieuwe kabinet heb ik nog niet kunnen betrappen op haast op dit dossier," zegt Bontenbal scherp. En hij heeft groot gelijk. Met de energiecrisis nog vers in het geheugen zouden we met volle vaart moeten inzetten op kernenergie. Maar nee, in Nederland loopt alles vast in eindeloos overleg en bureaucratische rompslomp.

Andere Europese landen zijn ons allang voorbij. Frankrijk, Zweden, Polen en Tsjechië investeren volop in SMR’s en streven ernaar om al rond 2030 operationeel te zijn. Ondertussen kijken wij ernaar alsof het 2040 of later moet worden. De Europese Commissie stimuleert het, maar Nederland lijkt weer eens achter de feiten aan te lopen.

Het plan van de VVD en CDA is simpel: Nederland moet voorop lopen, niet achteraan sukkelen. We moeten vóór 2035 minimaal één kleine kerncentrale hebben draaien. Daarnaast moet de overheid de handen ineenslaan met grote industriebedrijven en investeren in nucleair onderzoek en technologie. Waarom? Omdat kernenergie niet alleen schoon en betrouwbaar is, maar ook een boost geeft aan onze economie en werkgelegenheid creëert.

En laten we eens kijken naar de plekken waar nu nog kolencentrales staan, die immers tegen 2030 moeten sluiten. Waarom zouden we die locaties niet benutten voor de nieuwe SMR’s? De infrastructuur is er al, en dat bespaart ons tijd én kosten.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

Het is niet vaak dat VVD en CDA een goed idee hebben, maar hier hebben ze een punt. Kernenergie is dé oplossing om Nederland van betrouwbare, CO2-vrije stroom te voorzien en onze energierekening te beteugelen. We willen immers niet in de kou zitten omdat de wind even niet waait of de zon niet schijnt. Het kabinet kan nu niet langer afwachten en moet spijkers met koppen slaan.

DDS heeft een NIEUWE Dagelijkse Nieuwsbrief. Abonneer je GRATIS en voor niets op deze NIEUWE dagelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is beter dan de oude nieuwsbrief: 1) we doen het in house dus zijn niet afhankelijk van anderen en 2) de layout en indeling van deze nieuwsbrief is veel handiger. Abonneer je dus. Gratis. Vandaag nog!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten