Simone Kerseboom heeft bij een commissievergadering over 'ras' en 'diversiteit' hard uitgehaald naar het hele idee van een rassenquotum. Het FVD Tweede Kamerlid wees op haar ervaringen in Zuid-Afrika, waar ze heeft gewoond van haar twaalfde tot na haar universitaire jaren. Daar hanteren ze rassenquota uit naam van 'diversiteit.' De gevolgen zijn desastreus.
De grootste financier van Wetenschappelijk onderzoek in Nederland, de NWO, gaat meer dan een miljoen euro uittrekken voor een 'onderzoek' over het implementeren van rassenquota in de academische wereld. Dit, zei Kerseboom, "is een uiterste zorgelijke ontwikkeling.
Want, zei ze, zij heeft vanaf haar twaalfde in Zuid-Afrika gewoond. Ze is er naar de middelbare school gegaan en daarna naar twee universiteiten. Ze heeft er gestudeerd én gewerkt. En in Zuid-Afrika zijn er overal rassenquota, en vooral in het onderwijs. "U kunt mij dus wel een ervaringsdeskundige noemen als het gaat over quota in de academische wereld. Helaas zijn die ervaringen niet zo positief," aldus Kerseboom.
Want, ging ze verder, die quota zijn "met absoluut succes ingevoerd" in de academische wereld in Zuid-Afrika. "Met desastreuze gevolgen." De kwaliteit van het héle onderwijs, en zeker van universiteiten, is namelijk keihard in elkaar gedonderd.
Dat is niet zo gek. Zuid-Afrikanen moeten zich voortdurend identificeren met hun ras. Toen Kerseboom 12 was moest ze daar een formulier voor invullen. Blank, zwart, kleurling, Chinees, overig. Een klasgenootje stak zijn hand op. Eén ouder was Chinees, de ander kleurling. Wat moest hij invullen. "Doe maar overig," aldus de docent.
En ja, dat is van belang. Want toen Kerseboom naar de universiteit ging speelde dit opeens een enorme rol. Eerst kwamen er rassenquota voor docenten aan universiteiten... en daarna voor studenten. Daarbij worden er in Zuid-Afrika verschillende toelatingseisen gesteld.
"Ben je blank of Indiër en wil je medicijnen gaan studeren aan de University of Cape Town, dan moet je 78% halen voor je eindexamen," aldus Kerseboom. "Ben je kleurling dan hoef je 73% te halen. Ben je zwart? 59%. Ook andere universiteiten hanteren dergelijke criteria."
En het wordt nog gekker. "Om op de universiteiten toegelaten te worden heb je in Zuid-Afrika nu voor vier vakken tenminste een vijf nodig. Om voor het eindexamen te slagen is gemiddeld een drie als eindcijfer voldoende. Hoe slechter het onderwijs, hoe minder er van leerlingen wordt verwacht."
Lisa Westerveld van GroenLinks onderbrak Kerseboom daarop, omdat die in haar ogen te veel sprak over Zuid-Afrika. Wat heeft dat te maken met Nederland?
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Het antwoord van Kerseboom was evident: dit is het voorland van Nederland. Als je eenmaal met rassenquota begint, dan kom je uiteindelijk uit op een systeem zoals ze dat in Zuid-Afrika hebben. Een systeem waarin er letterlijk met twee maten gemeten wordt, en waarin het onderwijs uiteindelijk helemaal niets meer voorstelt. "Ik wil mijn betoog gebruiken om als een waarschuwing te dienen," aldus Kerseboom terecht.