Nederland blijft worstelen met de vraag of kernenergie een rol moet spelen in de energietransitie. Ondanks de steun van een meerderheid van de Nederlanders, lijken politici en beleidsmakers terughoudend te zijn als het gaat om de ontwikkeling van kernenergie.
Recentelijk kreeg minister Rob Jetten van Klimaat en Energie een rapport van het door hem ingestelde 'Expertteam Energiesysteem 2050' overhandigd. Het advies was om voorlopig rustig aan te doen met kernenergie en geen onomkeerbare stappen te zetten. Dit advies kwam niet als een verrassing, gezien de samenstelling van het expertteam dat onmiskenbaar het stempel draagt van de minister zelf.
Critici stellen in Wynia's Week dat het expertteam voornamelijk bestaat uit bureaucraten en academici uit de duurzaamheidsbubbel en dat er weinig ruimte is voor experts met praktische ervaring in energieopwekking en distributie. Ook zou er een vertegenwoordiger van de actievoerende klimaatjongeren zijn, waardoor het expertteam niet objectief genoeg zou zijn. Minister Rob Jetten ziet weinig in kernenergie, benoemt daarom adviseurs waarvan hij weet dat ze er net zo over denken. Dit lijkt wel heel sterk op ''wij van Wc-eend adviseren Wc-eend.''
De discussie over kernenergie in Nederland is al decennialang gaande en er lijkt geen happy end in zicht. In het verleden werden kerncentrales in verband gebracht met de atoombom en later was er de ramp in Tsjernobyl. Ook waren er politici zoals PvdA'er Diederik Samsom die zich fel tegen kernenergie keerden.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Ondertussen blijft een meerderheid van de Nederlanders voorstander van kernenergie als een van de mogelijke oplossingen voor de energietransitie. Het is echter de vraag of de politiek en beleidsmakers hun terughoudendheid zullen laten varen en de ontwikkeling van kernenergie zullen stimuleren.