De PVV en FVD worden vaak met elkaar vergeleken. In sommige opzichten klopt dat - zeker in zoverre dat het allebei (een beetje) outsiders partijen zijn. Maar er zijn ook hele grote verschillen. Dat zegt Ralf Dekker vanavond in Forum Inside.
Het politieke seizoen is weer begonnen. En dat betekent dat er vanavond een nieuwe aflevering online komt van Forum Inside, het Internet-programma van Forum voor Democratie, gepresenteerd door Thierry Baudet met zijn sidekick Ralf Dekker. In de aflevering van vandaag bespreken Thierry, Ralf, en speciale gast Andreas Bakir het verschil tussen FVD en de PVV.
De PVV heeft eigenlijk nog altijd één heel groot thema: Islam. Natuurlijk hebben ze ook een focus op immigratie, maar ook dat is gelieerd aan het ´echte grote thema, namelijk de Islam. Ze bekijken immigratie vanuit dat perspectief, dat massa-immigratie van moslims niet goed zou zijn voor Nederland. Aldus Dekker.
Bij FVD benaderen ze de problematiek anders. Het is een breder platform, dat FVD heeft, met een algemene kritiek op de heersende klasse en de heersende ideologie. Het gaat inderdaad óók om massa-immigratie. Ja. Maar ook Woke is extreem belangrijk, om maar een ander onderwerp te kiezen.
Daarnaast, legt Dekker uit, is de PVV in economisch opzicht natuurlijk gewoon links te noemen. Bakir was het daarmee eens, en gebruikte de term socialistisch. Dat klopt. Martin Bosma is daar ook altijd heel open en eerlijk over geweest, Wilders ook. Zij wilden eigenlijk een anti-islam-PvdA zijn. De gedachte was dat de PvdA de eigen oude achterban verraden heeft ten faveure van islamitische nieuwkomers. De PVV wilde die oude PvdA-achterban aan zich binden.
Dat is ook in hoge mate gelukt. PVV'ers komen niet bij de VVD vandaan. PVV-kiezers komen bij de PvdA vandaan (in grote mate).
FVD'ers zijn natuurlijk helemaal niet 'socialistisch' in economisch opzicht. Ze willen een verstandig economisch beleid, maar ze zijn voor ondernemerschap, lage belastingen, zoveel mogelijk vrijheid.
Daar komt bij, zei Dekker, dat je ziet dat de PVV op beleidsterreinen als bijvoorbeeld corona wel héél ver meegaat met het partijkartel. Wilders en de zijnen steunden het coronabeleid van Rutte III en IV in grote lijnen. Er waren punten waarop de PVV fel van leer trok, ja, maar als de PVV had meegedaan aan het kabinet toen was het coronabeleid niet fundamenteel anders geweest.
Tegelijkertijd zei Dekker dat hij heel goed overweg kan met de PVV in de Tweede Kamer; het zijn prima mensen met wie hij goed kan praten, en met wie FVD ook regelmatig samen kan optrekken.
Maar ja. Er zijn wel degelijk grote verschillen. En dat is maar goed ook. Want zo valt er wat te kiezen én kunnen mensen die het op bepaalde punten wél met elkaar eens zijn, na de verkiezingen hopelijk tóch samenwerken om Nederland een mooier en beter land te maken dan het nu is.