In debat met Energie-/Klimaatminister Rob Jetten heeft Pieter Omtzigt geen spaan heel gelaten van de D66'er. Want, zei Omtzigt, het is volstrekt belachelijk om een prijsplafond te hanteren met onbeperkte gasprijzen (voor de betrokken bedrijven). Die kunnen de belastingbetaler dan uitknijpen. En dat is belachelijk. Gas- en energiebedrijven zijn zich heerlijk aan het verrijken. In debat met Rob Jetten (D66, klimaat en energie) wilde Pieter Omtzigt van hem weten of hij bekend is met een een Europees land waar er 4,50 euro per kuub betaald wordt. Jetten gaf toe dat dit nergens anders het geval was. Oké, 3 euro of 3,50 euro dan? Nee, ook wat dat betreft was Nederland een uitzondering.
En daar zit 'm nou juist de kneep, aldus Omtzigt. Want als je een prijsplafond aankondigt maar vervolgens energiebedrijven alle ruimte geeft om de prijzen zo hoog op te drijven als ze willen, dan bestaat het gevaar dat je miljarden en miljarden belastinggeld zo, hop, even in de prullenbak gooit. Niets weerhoudt die bedrijven er dan van om allemaal 4,00 euro voor een kuub gas te rekenen. Of 4,50 euro. Of 5 euro.
"Het hele prijsmechanisme is kapot door dat prijsplafond," aldus Omtzigt. "Dat is niet zo bedoeld, maar het is wel wat er gebeurt. Energiebedrijven kunnen veel makkelijker de prijzen verhogen onder een energieplafond omdat consumenten niet gaan wisselen."
Om dat te voorkomen wil Omtzigt dat er maximale bedragen worden ingesteld. De gasbedrijven moeten een bescheiden winst kunnen maken, maar daar moet alles dan wel mee gezegd zijn.
Hilarisch genoeg is het antwoord daarop van Jetten dat hij niet van plan is om dat te doen. Want dat zou volgens hem niet kunnen (alsof dit kabinet zich daardoor beperkt laat worden!). Maar hij wil wel iets doen, namelijk de prijzen publiceren die de verschillende bedrijven hanteren. "Ik mag het geen naming and shaming noemen," aldus Jetten, maar dat is het feitelijk dus wel. Hij denkt dat hij er zo voor kan zorgen dat die bedrijven hun "stinkende best gaan doen om die kosten zo laag mogelijk te laten zijn."
Ehm. Juist.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Daar was Omtzigt niet van onder de indruk. "Naming and shaming gaat niet helpen," aldus het onafhankelijke Kamerlid. Ten eerste niet omdat bedrijven daar lak aan hebben - ze willen geld verdienen voor hun aandeelhouders - maar ook nog eens omdat ze vaak een dochteronderneming o.i.d. zijn van een buitenlands bedrijf. Dat moederbedrijf heeft natuurlijk al helemaal lak aan het hebben van een 'slechte reputatie.'
Het zal niemand verbazen dat Jetten daar niet mee akkoord gaat. Hij wil "namen and shamen," en dat is het dan. Dat de gasprijzen in Nederland veel hoger zijn dan in omringende landen vindt hij ook niet feit, zei hij, maar hé, life sucks sometimes.
Vraagje, gewoon omdat het kan: kan het zijn dat het kabinet hier niet aan wil omdat er nogal wat energiebedrijven en -organisaties zijn waar oud-politici
lekker binnenlopen na hun politieke carriere? Zomaar een gedachte hoor!