Actievoerders van platform Noodalarm Geboortezorg hebben een petitie in de Tweede Kamer aangeboden. De petitie is bijna 190.000 keer ondertekend en roept Kamerleden op om het plan van minister Kuipers (Volksgezondheid) voor een integraal tarief voor de geboortezorg te blokkeren.
Na de kritiek op het plan van voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge om de kinderhartchirurgie te concentreren in de Randstad, is er nu wéér een ‘efficiënt’ plan voor de zorg dat op felle kritiek stuit. Minister Ernst Kuipers had weinig moeite om het plan van zijn voorganger voort te zetten en lijkt ook dit keer weer een onnozel plan door te willen drukken. Dat blijkt uit dit artikel van de NOS.
In plaats van gynaecologen, verloskundigen en kraamverzorgers afzonderlijk een contract met verzekeraars overeen te komen, zoals nu het geval is, wil Kuipers liever dat er een integraal tarief wordt opgesteld. Ziekenhuizen, verloskundigenpraktijken en de kraamzorg zouden dan samen op regionaal niveau een zogeheten Integrale Geboortezorg Organisaties (IGO) moeten oprichten van waaruit alle taken en betalingen worden geregeld. Eigenlijk dus gewoon een extra administratieve laag waar kleine spelers de dupe van worden, grote spelers (ziekenhuizen) de meeste invloed krijgen en zorgverzekeraars het meest van profiteren.
Volgens Kuipers zou dit leiden tot betere samenwerking, waardoor de veiligheid voor moeder en kind zal verbeteren. Het ‘probleem’ is echter dat die veiligheid al heel goed op peil is. Dat argument gaat dus niet op. Sterker nog, zelfs het RIVM onderstreept dit punt!
Als we de mensen mogen geloven die dit werk daadwerkelijk uitvoeren en jarenlange ervaring hebben met de vorige en huidige werkwijze, dan komt het er eigenlijk op neer dat minister Kuipers zich te veel laat leiden door de efficiëntiedrang van zorgverzekeraars. En dan gaat het niet om efficiëntie van de zorg, maar voor hun eigen boekhouding. IGO’s, waar al eens mee is geëxperimenteerd, bleken volgens Michelle Beijerinck, verloskundige in de Haagse praktijk Mundo Vroedvrouwen, trager en bureaucratischer te werken. Ook had het weinig met inhoudelijk verbeterde zorg te maken en vooral met het afhandelen van financiën.
Kuipers brengt dus ondanks zijn ervaring in de zorgsector gewoon VVD-beleid met zich mee. Je zou denken dat hij zich misschien wat meer zou verzetten tegen die efficiëntiedrang (lees: uitkledingsdrang) van kabinet Rutte, maar zonder blikken of blozen voert hij exact hetzelfde beleid uit, terwijl juist hij beter zou moeten weten.