BVNL-Kamerlid Wybren van Haga heeft scherp uitgehaald naar het Openbaar Ministerie (OM) en kaart aan dat het OM aangeeft dat het door een nijpend personeelstekort niet meer in staat is om alle strafbare feiten te vervolgen. In plaats van te focussen op zaken van ‘echte criminelen’, lijkt het OM zich volgens het Kamerlid te verliezen in wat hij bestempelt als 'politieke processen'. Deze reactie komt daags nadat Van Haga onder vuur kwam te liggen omdat hij in een verklaring liet weten dat Gideon van Meijeren "inderdaad" schuldig was aan "opruiing," hoewel hij het merkwaardig zei te vinden dat andere, serieuzere zaken niet vervolgd kunnen worden. Het begon allemaal met een verklaring van Marthyne Kunst, de hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Nederland. Kunst stelde dat het OM door het tekort aan personeel "scherper moet kiezen" welke zaken ze opneemt. Van Haga reageerde daarop door te beweren dat er een verkeerde keuze wordt gemaakt: "Stop met politieke processen die niet alleen veel geld kosten en beperkte mankracht opsouperen, maar ook het toch al broze vertrouwen in de rechtsstaat verder aantasten."
Hij refereerde aan zaken zoals dierenmishandeling, hennepkweek en oplichting die volgens hem blijven liggen omdat het OM zich richt op de vervolging van volksvertegenwoordigers zoals
Geert Wilders,
Richard de Mos en Gideon van Meijeren. Vooral het geval van De Mos in Den Haag is volgens Van Haga een voorbeeld van hoe politieke inmenging van het OM het democratische proces kan verstoren. Het voorbeeld van Van Meijeren is opvallend omdat hij - hoewel hij gisteren inderdaad zei dat het niet goed is dat het OM wel tijd heeft voor dat soort rechtszaken, maar niet voor rechtszaken tegen échte misdadigers - ook
stelde dat Van Meijeren wél schuldig was.
Van Haga heeft ook kritiek geuit op het gebruik van het hoger beroep door het OM, vooral in gevallen waarin er al een volledige vrijspraak is gegeven. Hij haalde voorbeelden aan uit 'common law'-systemen waarbij een dergelijk hoger beroep in strijd wordt gezien met het 'double jeopardy'-principe, ook wel bekend als het "ne bis in idem"-principe.
Als gevolg hiervan heeft het Kamerlid van BVNL een reeks vragen ingediend bij de minister van Justitie en Veiligheid. Hij wil onder meer weten of de minister het eens is met de stelling dat het stoppen van politieke processen het OM de mogelijkheid geeft om zich te richten op zaken die nu blijven liggen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven. Met deze uitspraken en vragen legt Van Haga de nadruk op de balans tussen politieke en criminele zaken binnen het justitiële systeem. Het is nu afwachten op de reactie van de minister van Justitie en Veiligheid op de gestelde vragen.