shutterstock 2277286285

Triest! Correctief referendum lijkt er tóch niet te komen: BBB-senatoren liggen dwars

Politiek12 feb , 12:00

Het leek even zo mooi: Nederland op weg naar een correctief referendum, waarmee burgers wetten kunnen tegenhouden die ze niet zien zitten. De Tweede Kamer stemde begin 2024 met een stevige tweederdemeerderheid vóór. En in de Eerste Kamer? Daar zou de benodigde meerderheid ook binnen handbereik liggen. Tot BBB zich begon te bedenken.

Waar het aanvankelijk leek alsof de partij wél voor directe democratie was, liggen er nu ineens een paar senatoren dwars. De reden? Ze vinden het voorstel nog niet uitgewerkt genoeg. Geen details over een opkomstdrempel, te weinig houvast over de uitvoering—kortom, smoezen om op de rem te trappen. Alsof dit probleem pas net opduikt, terwijl er al decennialang over dit referendum wordt gedebatteerd.

BBB had de sleutel in handen om kiezers meer invloed te geven, maar lijkt nu de deur dicht te gooien. Sommige senatoren mompelen iets over burgers die “worden bestookt met misinformatie.” Want stel je voor: burgers die zelf nadenken!

Het zou niet de eerste keer zijn dat een correctief referendum sneuvelt in de Senaat. De Nacht van Wiegel in 1999 zette al een streep door eerdere plannen. Daarna kregen we een slap aftreksel in de vorm van een raadgevend referendum, dat politici vrolijk negeerden. Toen burgers in 2005 en 2015 massaal ‘nee’ stemden bij referenda over de EU, werd dat simpelweg aan de kant geschoven.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS steunen we ON! van harte. Het OM heeft de aanval ingezet tegen Ongehoord Nederland. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Vecht terug! Hoe? Door nu LID te worden van ON! Voor slechts 10 euro per jaar steun je ON! en zorg je ervoor dat Raisa Blommestijn, Tom de Nooijer en Jonathan Krispijn het kunnen opnemen tegen de Woke-mafketels van het OM! WORD DUS LID!

SP-Kamerlid Michiel van Nispen probeerde het dit keer slim aan te pakken: geen gedetailleerde drempels in de wet opnemen, zodat de grote lijnen alvast door konden gaan. Maar BBB lijkt nu te twijfelen en dreigt de boel te laten klappen. Daarmee verspelen ze niet alleen een historische kans op directe democratie, maar ook hun eigen geloofwaardigheid.

Of het referendum alsnog gered wordt, hangt volledig af van wat BBB de komende weken besluit. Maar als de partij blijft zwalken, betekent dat vooral één ding: weer een kans verkeken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten