Het kabinet heeft onlangs een compromis gesloten over het stikstofbeleid, dat gemengde reacties oproept. Premier Rutte kondigde aan dat de uitvoering van het beleid tijdelijk wordt verminderd terwijl er onder leiding van BBB in de provincies wordt onderhandeld. Rutte benadrukte dat het kabinet het proces wil versnellen, maar gaf geen details over de aanpak.
Boerenorganisatie Agractie uit haar ongenoegen over de situatie en noemt de berichten uit Den Haag "totale chaos". Voorzitter Bart Kemp vindt het vertragen van het beleid logisch om te zorgen voor draagvlak op het platteland en onder boeren, maar ziet tegelijkertijd geen mogelijkheid tot versnelling zonder eerst realistisch uitvoerbaar beleid op te stellen.
Milieuorganisatie Natuur & Milieu is enigszins tevreden dat het kabinet de verkiezingsuitslagen serieus neemt, maar betreurt het uitstel van het probleem. Directeur Marjolein Demmers stelt dat kwetsbare natuurgebieden dreigen in te storten en dat het cruciaal is om snel aan de slag te gaan. Ze roept het kabinet op om vast te houden aan de doelstelling om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren, zonder aanpassingen aan de deadline, omdat dit uiteindelijk niemand helpt.
Greenpeace is nog kritischer en noemt het besluit "heel slecht nieuws", met name voor kwetsbare natuur. De milieuorganisatie vindt het beschamend dat het kabinet er niet in slaagt de Nederlandse natuur te beschermen en spreekt van een "doodsteek" voor de natuur door het uitstel.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Bouwend Nederland uit ook kritiek op de houding van het kabinet en noemt de reactie "krampachtig". De woordvoerder wijst op het 'versnellingsakkoord' uit mei 2021, ondertekend door onder andere Bouwend Nederland, Natuurmonumenten, LTO en VNO-NCW. Hierin werd gevraagd om financiële middelen voor de vrijwillige uitkoop of verplaatsing van bedrijven die veel
stikstof uitstoten. De woordvoerder benadrukt dat dit al veel eerder had kunnen gebeuren en pleit voor het snel doorvoeren van de uitkoop om ruimte te creëren voor natuurherstel, legalisering van PAS-melders en nieuwe economische ontwikkelingen.