Diverse juridische experts wijzen op het feit dat onteigening van boerenbedrijven om stikstof te reduceren helemaal niet zo makkelijk gaat als het kabinet ons wil doen geloven. Sterker nog, komende jaren kan er waarschijnlijk niet één veehouder om stikstof worden onteigend.
Voor de leek lijkt de verzonnen
stikstofcrisis en de oplossing zo klaar als een klontje.
Boeren moeten snel hun
stikstofuitstoot reduceren, of anders worden ze onteigend. En wie snel 'vrijwillig' toehapt krijgt een betere deal dan de boer die zich met man en macht verzet.
De realiteit blijkt echter een stuk weerbarstiger te zijn! Stikstofminister Christianne van der Wal kan wel roepen dat boeren in het uiterste geval zullen worden onteigend, maar er is helemaal geen juridische basis voor. Om boeren vanwege stikstof te onteigenen is er eerst een bestemmingsplan of inpassingsplan nodig, wat jaren kan duren.
Iedereen kan tegen ieder aspect van zo'n plan in beroep gaan, waardoor het hele
circus nóg meer vertraging op kan lopen. En is er eindelijk een plan dan moet de rechter nog akkoord gaan met een onteigening als de overheid het instrument in wil zetten.
Zo'n plan werkt overigens alleen als het rekenmodel dat de stikstofneerslag op de natuur meet, correct is. Dat is nu
niet het geval en het is ook onzeker of daar degelijke rekenmethoden voor bedacht kunnen worden.
Het kabinet zou volgens hoogleraar Jacques Sluysmans boerderijen overigens wel kunnen onteigenen als het bestemmingsplan voor de grond waarop de boerderij staat zou worden veranderd in natuur. Máár het kabinet wil jaarlijks 100.000 woningen gaan
bouwen, dus daar schieten ze ook niets mee op.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android,
en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de
app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter
alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk! Alles wat door de experts in
dit artikel van De Telegraaf gezegd wordt, laat eigenlijk perfect zien hoe
klungelig dit (en voorgaande) kabinet(ten) te werk zijn gegaan. Boeren zouden de strijd uiteindelijk kunnen verliezen maar dat kost het kabinet zoveel tijd, geld, moeite en gezichtsverlies dat het maar zeer de vraag is of het dit hen wel waard is.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net
als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis
leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten
afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen,
en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van.
Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het
betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!