"Ik vind die noodwet nogal een wild plan, ben er geen voorstander van," dat zegt Paul Cliteur vandaag bij Ongehoord Nieuws over het voornemen van het kabinet om de asielinstroom via een noodwet aan te pakken. Oud-hoogleraar Cliteur vindt dat dus geen goed idee. Want, zegt hij, het is aan de Kamer om hier iets aan te doen. Je mag het parlement niet zomaar buitenspel zetten.
Ongehoord Nieuws besloot naar Den Haag te gaan om Kamerleden en kabinetsleden te vragen wat ze van het voornemen vinden van Geert Wilders en het kabinet om de asielinstroom te beperken door middel van een noodwet. Alleen op die manier, zegt Wilders, kan er iets gedaan worden aan dit probleem. In korte tijd, tenminste.
Zo sprak Jonathan Krispijn onder meer met Reinette Klever, de minister die zich bezig moet houden met Ontwikkelingssamenwerking. Is er sprake van een kabinetscrisis, wilde hij weten, nu NSC waarschijnlijk niet met een noodplan wil werken, terwijl de partij daar in de onderhandelingen wél mee akkoord is gegaan?
Nee, zei ze. Zij gaat er met de rest van het kabinet vanuit dat het gewoon via een noodwet gebeurt. "Mevrouw Faber is nu heel hard bezig om die motivering te schrijven," zegt ze. "En dat komt heus goed." FVD'er Pepijn van Houwelingen is minder positief en denkt dat het "er heel moeilijk uitziet, dat is zo." Enkele andere Kamerleden, zeker van de linkse partijen, vinden dat ook.
In de studio mocht emeritus hoogleraar Paul Cliteur reageren op wat toch wel degelijk een crisisje genoemd kan worden. "Dat zal moeten blijken," zei hij meteen. "Ik vind het nogal een wild plan, die noodwet. Ik ben er geen voorstander van. Dus ik kan me voorstellen dat er ook wat aarzelingen zijn."
"In hoeverre hij van plan is dat door te zetten? Dat weet ik niet. Dat weten die Kamerleden eigenlijk ook niet. Ik vraag me af of überhaupt iemand dat wel weet," zei Cliteur daarop. Want, tja, Wilders is natuurlijk bepaald geen man die anderen betrekt bij zijn beslissingen.
Het probleem met de noodwet is, aldus Cliteur, "dat allemaal bevoegdheden weggehaald worden bij het parlement en die worden helemaal in de hand gelegd van de partijen die de noodwet willen uitvoeren. Dat moet je zeer voorzichtig mee zijn. In een rechtsstaat moet je het toch voor het parlement mogelijk maken om de maatregelen van het kabinet te controleren."
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Dat is wel een dingetje, legde Cliteur vervolgens uit, omdat heel veel macht al is weggehaald bij het parlement. Veel bevoegdheden zijn opgepakt door ambtenaren of internationale instellingen. "Zelfs naar het koninklijk huis. Dus ik zou zeggen, begin eerst te kijken of je met die spoedwet uit de voeten kunt."
Het is zeer de vraag hoe blij Wilders is met dit advies. Cliteur is de PVV goedgezind, normaal gesproken, en hij is kritisch op de multiculturele samenleving en de knettergekke asielinstroom.
DDS heeft een NIEUWE Dagelijkse Nieuwsbrief. Abonneer je GRATIS en voor niets op deze NIEUWE dagelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is beter dan de oude nieuwsbrief: 1) we doen het in house dus zijn niet afhankelijk van anderen en 2) de layout en indeling van deze nieuwsbrief is veel handiger. Abonneer je dus. Gratis. Vandaag nog!