Gisteren brachten wij van De Dagelijkse Standaard het nieuws dat Ronald Plasterk mogelijk de nieuwe premier van Nederland wordt, gebaseerd op een tweet van Fleur Agema die snel daarna werd verwijderd. Vandaag wordt dit nieuws bevestigd door RTL Nieuws. Plasterk wordt genoemd als de meest waarschijnlijke kandidaat om het extraparlementaire kabinet te gaan leiden, na 14 jaar van chaos onder Mark Rutte. Het vertrek van Rutte is meer dan welkom. Onder zijn leiding is Nederland afgezakt naar een puinhoop. Zijn beleid heeft geleid tot crises op het gebied van woningbouw, immigratie en klimaat, en hij heeft keer op keer bewezen een marionet te zijn van de elite. Het is dus hoog tijd voor verandering.
Maar voordat we ons te veel verheugen over
de mogelijke komst van Plasterk, moeten we niet vergeten dat hij jarenlang een trouwe
PvdA’er is geweest. Hij heeft zijn lidmaatschap blijkbaar opgezegd om premier te kunnen worden van een door de
PVV geleid kabinet. Dit roept de vraag op: hoeveel nieuwheid kunnen we echt van hem verwachten?
Plasterk heeft in zijn tijd als minister en columnist vaak kritische geluiden laten horen, maar hij blijft in de kern een karteldier. Zijn verleden bij de PvdA laat zien dat hij diep geworteld is in het establishment dat hij nu geacht wordt te veranderen. Hoewel zijn overstap naar een PVV-kabinet opmerkelijk is, moeten we ons afvragen of dit daadwerkelijk een breuk met het verleden betekent, of slechts een strategische zet om de macht te behouden.
De vier partijen – PVV, VVD, NSC en BBB – onderhandelen nog steeds over een hoofdlijnenakkoord. Plasterk wordt genoemd als formateur van het nieuwe kabinet en zal de taak krijgen om kandidaat-bewindspersonen te benaderen. Dit proces is nog niet afgerond en de naam van de nieuwe premier is pas officieel als alle betrokken partijen hebben ingestemd.
Eerder deze week werd VVD’er Jacco Vonhof ook genoemd als potentiële premier, maar dit lijkt nu onwaarschijnlijk. Plasterk, met zijn achtergrond als wetenschapper, minister en columnist, lijkt nu de voorkeur te hebben.
De vraag blijft: kunnen we echte verandering verwachten van iemand die zo lang deel uitmaakte van het systeem dat we juist willen veranderen? Plasterk heeft in het verleden laten zien dat hij zich kan verzetten tegen linkse thema’s, maar zal hij in staat zijn om daadwerkelijk te breken met de gevestigde orde?
De tijd zal het leren. Voor nu is het belangrijk om kritisch te blijven en Plasterk’s toekomstige daden scherp in de gaten te houden. Want hoewel hij een welkome afwisseling lijkt te zijn van Rutte, blijft de vraag hoeveel hij echt zal veranderen.