Vandaag bezoekt de nieuwe minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber (PVV), het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dit bezoek is haar eerste kennismaking met het centrum en de betrokkenen, waaronder de gemeente, ondernemers en medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Het aanmeldcentrum in Ter Apel kampt al geruime tijd met ernstige overbevolking. Structureel verblijven er te veel asielzoekers, wat leidt tot overlast in de omgeving en gevaarlijke situaties binnen het centrum. De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft onlangs nog gewaarschuwd voor de risico's die de overbevolking met zich meebrengt. Ondanks ingrijpen door de rechter is het tot nu toe niet gelukt het aantal asielzoekers onder het maximum van 2000 te brengen.
Een belangrijk onderwerp tijdens het bezoek van Faber zal de spreidingswet zijn, die door het vorige kabinet was ingevoerd om de druk op Ter Apel te verlichten. Deze wet verplicht gemeenten meer opvangplekken te creëren voor asielzoekers, zodat de doorstroming verbetert. Echter, het nieuwe kabinet waar Faber deel van uitmaakt, wil deze wet intrekken en zich in plaats daarvan richten op het verminderen van de instroom van asielzoekers.
Naast de spreidingswet zullen ook schadevergoedingen aan ondernemers ter sprake komen. Lokale ondernemers hebben geklaagd dat de huidige vergoedingen onvoldoende zijn om de schade die zij lijden door de overlast van het aanmeldcentrum te compenseren.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!
Het bezoek van minister Faber komt op een moment dat zij ook op andere fronten onder vuur ligt. In de Eerste Kamer werd tijdens een debat over een wetswijziging die het makkelijker moet maken om verblijfsvergunningen van criminele vreemdelingen af te wijzen, de persoonlijke achtergrond van Faber fel bekritiseerd.
Eerste Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks-PvdA) betwijfelde openlijk of iemand met Fabers verleden van controversiële uitspraken over migranten deze wet op een rechtvaardige manier kan uitvoeren. Dit leidde tot een verhitte discussie, waarbij Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) zich genoodzaakt voelde om in te grijpen.