De eigenaar van X, Elon Musk, heeft gisteravond heel duidelijk gemaakt in een 'X Space' (een podcast live op X) dat hij niet van plan is mee te werken aan illegale verzoeken van de FBI en CIA. Als die naar hem toekomen met verzoeken om mensen te censureren, zegt hij, zal hij weigeren. Dan gaat hij nog liever de gevangenis in. Gisteravond deed Musk mee aan een X Space georganiseerd door Mario Nawfal. Mario is de bekendste Space-presentator van allemaal. En hij was niet de enige interessante aanwezige. De Space ging namelijk in eerste instantie over Alex Jones. Jones werd jaren geleden geband door wat toen nog Twitter was én alle andere sociale media. Hij was de eerste grote naam die gecanceld werd. Maar Musk heeft hem gisteren zijn account teruggegeven.
Natuurlijk was het interessant om daar
een Space over te doen. Zo gezegd, zo gedaan. Jones kwam virtueel langs, wat ook geld voor de Tate broers (zowel Tristan als Andrew), de conservatieve Amerikaanse politicus Matt Gaetz, Republikeinse presidentskandidaat Vivek Ramaswamy, de journalist Jack Posobiec en... Elon Musk.
Op een gegeven moment wilde Posobiec graag met Musk praten over de censuur die er in het verleden is geweest op Twitter; censuur die vaak werd toegepast is samenwerking met, of op verzoek van, de autoriteiten. We hebben gezien dat bijvoorbeeld de FBI letterlijk verzoeken indiende om gebruikers het zwijgen op te leggen als die gebruikers dingen zeiden waar de FBI niet blij van werd.
Als dit weer gebeurt, werkt Musk daar dan aan mee, wilde Posobiec weten? Geen gekke vraag, natuurlijk.
Het antwoord van Musk was heel helder (en juridisch én ethisch correct). "We zullen ons aan de wet houden," zei Musk over mogelijke censuur. Als mensen dus dingen zeggen op X die (in hun eigen land) illegaal zijn dan zal X in principe in actie komen.
Maar als dat niet zo is, dan heeft X niet alleen de niet de plicht om in te grijpen, maar het sociale netwerk heeft dan zelfs de morele plicht om die persoon met rust te laten.
In het verleden hebben we gezien dat de FBI (en andere autoriteiten) zelfs in strijd met de Amerikaanse (grond-) wet mensen hebben laten censureren. Als ze dat nu weer proberen, zei Musk, "dan ben ik persoonlijk bereid om naar de gevangenis te gaan."
Ja, dat lees je goed. Musk laat zich liever opsluiten dan dat hij illegale verzoeken van de autoriteiten goedkeurt en censuur toepast op gebruikers die zich keurig aan de wet houden - hoewel ze misschien dingen zeggen die niet plezant zijn.
Dat laatste is belangrijk. Ja, mensen kunnen vervelend zijn. En alweer ja, ze kunnen dingen zeggen die wanstaltig zijn.
Maar dat betekent niet dat ze dús maar gecensureerd moeten worden - en al helemaal niet op basis van een verzoek van de overheid. Als iemand afstand zou moeten houden en zo weinig mogelijk zou moeten censureren, dan is het de staat. Als de staat verzoeken indient die overduidelijk niet op de wet gebaseerd zijn, dan heeft een man als Musk de morele plicht om zijn middelvinger op te steken.
Helaas is hij de enige eigenaar van een groot social mediabedrijf dat hier zo over denkt. Alle andere
Big Tech-eigenaren/CEO's werken wél volledig mee. Zij hebben heel nauwe contacten met de autoriteiten. Het gevolg is enorme censuur - die stiekem plaatsvindt, achter de schermen, maar die een enorme impact heeft op het debat.