1. Home
  2. Peilingen! PVV nog altijd stijf aan kop als grootste partij: vertrouwen in kabinet na chaotisch debat gedaald
geert wilders pvv 9o1a6680

Peilingen! PVV nog altijd stijf aan kop als grootste partij: vertrouwen in kabinet na chaotisch debat gedaald

Politiek07 jul , 14:15
Maurice de Hond heeft een peiling uitgevoerd om de reacties van Nederland in kaart te brengen na het chaotische en veelbesproken debat over de regeringsverklaring. De resultaten laten aanzienlijke verschuivingen in de politieke voorkeuren zien en bieden enig inzicht in het vertrouwen in het nieuwe kabinet en de kersverse premier Dick Schoof.
De peiling toont aan dat de zetelverdeling tussen verschillende partijen sterk is gewijzigd. Zowel de PVV als PvdA/GroenLinks hebben 6% van hun kiezers verloren ten opzichte van de vorige peiling van een week geleden. Daarentegen zien we een aanzienlijke toename van steun voor de ChristenUnie. Opvallend is dat de VVD, als enige regeringspartij, een lichte stijging in zetels laat zien, hoewel deze niet opweegt tegen de verliezen van andere partijen zoals de PVV en PvdA/GroenLinks.
Het CDA en de SGP behouden hun versterkte electorale positie, wat hun zetelaantal stabiel houdt. Per saldo leidt dit tot de laagste score voor de PVV sinds begin december 2023. Toch blijft de PVV samen met BBB in de plus, terwijl de regeringspartijen VVD en NSC fors verlies lijden. Partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum boeken gezamenlijk een winst van 7 zetels, zonder dat PvdA/GroenLinks hiervan profiteert.
Het vertrouwen in het nieuwe kabinet is gedaald van 5,3 naar 4,8 in slechts een week tijd. Daarentegen is het vertrouwen in premier Schoof gestegen. Zijn score is gestegen van 5,8 naar 6,2, met een duidelijke stijging bij kiezers van zowel PvdA/GroenLinks als BBB en PVV.
Tijdens het debat over de regeringsverklaring zijn de prestaties van verschillende politieke leiders geëvalueerd. Dick Schoof wordt het meest genoemd als sterkste debater, gevolgd door Wilders, Bontenbal en Jetten. Timmermans, Omtzigt en Yeşilgöz scoren lager op deze lijst.
De peiling bevatte ook vragen over specifieke onderwerpen, waaronder de uitspraken van Agema en Faber over hoofddoekjes. Ongeveer 30% van de respondenten vond deze uitspraken belangrijk, terwijl 60% dit niet relevant vond. De meningen hierover varieerden weinig naar politieke voorkeur. Wat betreft het gebruik van sociale media tijdens debatten vond 85% van de respondenten dat bewindslieden geen tweets mogen plaatsen tijdens hun aanwezigheid in vak K. Daarnaast vond 70% dat Kamerleden niet mogen tweeten tijdens debatten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!
Bijna 38% van de Nederlanders zou voor een motie van wantrouwen tegen Faber en Klever hebben gestemd. Dit percentage lag hoger bij kiezers van linkse partijen (80-90%) en lager bij BBB en PVV (3%). Onder VVD en NSC-kiezers zou ongeveer 20% voor de motie hebben gestemd.
Het debat zelf wordt door 86% van de respondenten als een wanvertoning gezien, met scores van ruim 90% bij kiezers van verschillende partijen. Hierbij werd 37% van de schuld bij de oppositiepartijen gelegd, 24% bij de PVV en 11% bij de coalitiepartijen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten