Op 14 mei 1940 werd Rotterdam gebombardeerd door de Duitsers. Elk jaar op deze dag herdenken we de slachtoffers van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Dit jaar zal wetenschapper Nikki Sterkenburg de H.J.A. Hofland-lezing geven tijdens de herdenking. Sterkenburg is gespecialiseerd in rechts-extremisme en waarschuwt dat deze dreiging nog steeds aanwezig is in onze maatschappij. Bijzonder, dat tijdens zo’n beladen herdenking gekozen wordt om de aanval te openen op “extreem rechts”.
In 2021 publiceerde Sterkenburg haar proefschrift over de nieuwe generatie van radicaal- en extreemrechts in Nederland. Ze volgde drie jaar lang activisten uit die hoek en vroeg hen wat hen bewoog. Volgens Sterkenburg is er minder onderzoek gedaan naar radicaal- en extreemrechts dan naar bijvoorbeeld het geweld van jihadisten. Dit komt vooral doordat er meer fysieke aanslagen zijn geweest onder de naam van jihadisme, waardoor hier meer aandacht naar uitging. Blijkbaar heeft Sterkenburg de Extreem Linkse boot gemist, juist vanuit die hoek vinden er aan de lopende band intimidaties plaats.
Sterkenburg
benadrukt dat radicaal- en extreemrechts het streven hebben naar een homogene
culturele of etnische staat, door middel van het inperken van de burgerlijke
vrijheden en grondrechten van religieuze en etnische minderheden, al dan niet
met geweld. We zijn overigens wel razend benieuwd naar het onderzoek omtrent
geweld vanuit Extreem Links, maar dat zal waarschijnlijk allemaal wel weer reuze
mee vallen aangezien we Sterkenburg daar niet over horen.
Als plaatsvervangend hoofd van de afdeling analyse van de NCTV, de overheidsorganisatie die zich met de nationale veiligheid bezighoudt, zal Sterkenburg zich niet specifiek uitlaten over politieke partijen. Dit heeft ze zo afgesproken met haar werkgever. Dit doet suggereren dat Sterkenburg maar wat graag nog even leeg had willen lopen over verschillende rechtse politieke partijen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.