Natuur- en milieuorganisaties benadrukken nog maar eens dat het kabinet vast wil houden aan het stikstofplan. En dat kunnen ze wat betreft die organisaties maar beter doen ook, anders dreigen er rechtszaken.
Natuur- en milieuorganisaties lijken maar wat blij te zijn na het gesprek met 'stikstofbemiddelaar'
Johan Remkes. Niet zo gek ook, want ze lijken Remkes, en dus het kabinet, op hun hand te hebben gekregen.
Naast boeren moeten ook de mobiliteitssector, industrie en luchtvaart eraan geloven, zo vinden de
natuurorganisaties. Én ook mag er niet getornd worden aan het tijdspad van de stikstofplannen of de mate van reductie. Per 2030 moet de stikstofuitstoot met minimaal 50 procent zijn verminderd. Komt het kabinet met een wijziging dan volgen er rechtszaken, meldt de
NOS.
Boeren kunnen natuurlijk al op hun klompen aanvoelen dat zij nog steeds de pineut zullen zijn. Het zal namelijk wel iets helpen voor de
stikstofuitstoot als er minder wordt gevlogen op Schiphol en fabrieken wat aan hun uitstoot doen, maar de kortste klap voor het kabinet ligt nog altijd bij de landbouwsector.
Maar misschien moeten we ons eens af gaan vragen wat voor een natuur die organisaties (en het
kabinet) nou precies proberen te redden. Alle natuur in Nederland is namelijk aangelegd. Waarom zou het dan geen optie zijn om stukken 'natuur' aan te passen op onze stikstofuitstoot?
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS
het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles
gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten
afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen,
en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van.
Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het
betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Als het redden van de natuur echt de hoofdreden is voor waarom dit halve land op de schop moet of tot stilstand komt, dan is zo'n aanpassing van de natuur wel het overwegen waard. Maar waarschijnlijk gaat het dit kabinet helemaal niet om het redden van de natuur, maar willen ze gewoon zoveel mogelijk goedkope grond beschikbaar zien te stellen, om in rap tempo extra huizen en infrastructuur te kunnen bouwen.