Ze hebben er een dag over gedaan, maar dan heb je ook wat. Het NPO programma Nieuwsuur heeft excuses aangeboden voor de misleidende 'woordenwolk' die gemaakt werd naar aanleiding van 'reacties op het aangekondigde afscheid van Sigrid Kaag uit de politiek.' Die woordenwolk bleek zwaar overdreven, misleidend en zelfs leugenachtig te zijn. Na harde kritiek is Nieuwsuur nu door de knieën gegaan. Zoals wij vandaag
berichtten publiceerde Nieuwsuur een 'woordenwolk' waaruit zou moeten blijken dat Nederlanders heel vrouwonvriendelijk zijn jegens Sigrid Kaag. In de wolk werden woorden als "heks," "stom wijf," "terroristenliefje" en "bezemsteel" groot afgebeeld, wat betekent dat ze relatief vaak gebruikt werden door critici.
Alleen was er een probleem mee: dat klopte niet. Sommige woorden, zoals "terroristenliefje," werden zelfs helemaal niet gebruikt door... wie dan ook. Nieuwsuur verzon die term letterlijk. En andere termen werden veel minder gebruikt dan de woordenwolk ons wilde doen geloven.
Nieuwsuur zegt sorry
Nou, het heeft even geduurd, maar het programma heeft nu dan toch eindelijk erkend dat het een nepwoordenwolk was.
"In de uitzending van 13 juli toonden we een visualisatie van een selectie van termen in Twitterreacties gericht aan Sigrid Kaag,"
aldus het programma op Twitter. "Deze visualisatie gaf een vertekend beeld van die reacties. Achterafgezien was deze vorm niet de juiste."
In de "
toelichting" liegt Nieuwsuur vervolgens dat bepaalde woorden groot werden afgedrukt vanwege "de leesbaarheid." Dat gelooft natuurlijk helemaal niemand. En het verklaart ook niet waarom er woorden werden gebruikt die - niet schrikken - verzonnen zijn door de redactie zelf. Die hadden er dan óók niet in moeten staan, immers.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites. Het is tekenend voor de leugenachtigheid van de NPO. En het ergste is, dat hoewel ze dit nu zogenaamd rechtzetten, een groot deel van de schade al gedaan is. Hele horden mensen hebben het oorspronkelijke nieuws opgepakt en zien de 'toelichting' niet.
Overigens blijkt uit de toelichting ook dat 58% van de reacties negatief waren, maar 42% van de reacties positief. Met die positieve opmerkingen is dus óók niets gedaan in die woordenwolk. Ook dat geeft duidelijk aan wat Nieuwsuur hier wilde doen.