Minister Yeşilgöz (VVD) verankert expliciet verbod op hoofddoek en keppel in politie-kledingvoorschriften

Politiek28 jun 2023, 12:30
In een belangrijke stap voorwaarts heeft Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aangekondigd dat politieagenten definitief geen hoofddoeken, keppels, kruisjes en andere uitingen van geloofs- en levensovertuigingen mogen dragen in uniform. Deze nieuwe kledingvoorschriften, die deze zomer worden ingevoerd, bevestigen de neutraliteit van het politie-uniform. Hiermee komt er eindelijk een einde aan een langdurige en vaak verhitte discussie.
Volgens Minister Yeşilgöz passen zichtbare uitingen van geloofsovertuiging niet bij het uniform van politieagenten, omdat zij als vertegenwoordigers van de overheid een bijzondere taak hebben. Dit standpunt heeft zij op sociale media bevestigd, waarbij ze benadrukte dat religieuze neutraliteit nu expliciet wordt opgenomen in de Kledingregeling van de politie. Deze aanpassing komt voort uit een motie van PVV-Kamerlid Lilian Helder, die een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gesteund. Door deze nieuwe regels wordt voorkomen dat er steeds opnieuw wordt geprobeerd om zichtbare geloofsuitingen toe te staan bij agenten.
Met deze beslissing hoopt Minister Yeşilgöz een einde te maken aan de voortdurende politieke discussie over dit onderwerp, waarbij zij benadrukt dat het uniform altijd uniform moet blijven. Het uniform vertegenwoordigt de autoriteit van de overheid en symboliseert de mandatering van agenten om indien nodig geweld te mogen gebruiken. Het is van groot belang dat dit uniform neutraal blijft, zonder enige uiting van religie of levensovertuiging.
De discussie over het dragen van hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes door agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in uniform duurt al jaren voort. Eerder nam de Utrechtse gemeenteraad in 2021 een motie aan om religieuze uitingen toe te staan bij boa's, maar deze motie vond geen steun in de Tweede Kamer. Minister Yeşilgöz benadrukte eveneens dat boa's er neutraal uit moeten zien. In 2017 ontstond er veel kritiek op de plannen van de Amsterdamse politietop om het dragen van hoofddoekjes als onderdeel van het politie-uniform toe te staan. Hoewel de eenheidsleiding hiermee beoogde meer agenten met een migratieachtergrond aan te trekken, zorgde deze aankondiging voor verdeeldheid binnen de korpsen. Sommige agenten waren van mening dat collega's met een migratieachtergrond op deze manier werden bevoordeeld.
Hoewel de veranderende wetgeving op brede steun kan rekenen, zijn er ook tegenstanders die zich direct laten horen. Op NPO Radio 1 wordt er actief gezocht naar legitieme argumenten om het plan van de minister te bekritiseren. Een veelgehoord punt is het potentieel arbeidstekort en de mogelijke impact op het aantal aanmeldingen bij de politie. Echter, de bezorgdheid lijkt overdreven te zijn, aangezien politiemedewerkers juist positief reageren op de verandering. Ze zien het als een stap in de goede richting, waarbij eindelijk duidelijkheid wordt gecreëerd en de langdurige discussie tot rust kan komen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten