anp 502094276
Geert Wilders is dolblij dat er minder asielzoekers naar Nederland komen. "Het FABER-effect," schrijft hij. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Minister Marjolein Faber onderzoekt grootschalig misbruik van COA-taxivervoer: "Dit is onacceptabel!"

Politiek19 feb , 18:00

Uit onderzoek van het AD blijkt dat asielzoekers in Nederland op grote schaal misbruik maken van het gratis taxivervoer naar medische afspraken, gefinancierd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Een schrijnend voorbeeld is een asielzoeker die in vier maanden tijd 24 keer een taxi liet komen voor ritten naar het ziekenhuis, terwijl hij daar geen afspraken had. Deze ritten kostten de belastingbetaler ruim 2500 euro. Minister Marjolein Faber heeft inmiddels aangekondigd dit tot op de bodem uit te zoeken.

Misbruik en gebrekkige controle

Het COA regelt het vervoer van asielzoekers naar medische afspraken via het commerciële bedrijf GZA (Gezondheidszorg Asielzoekers). GZA maakt op zijn beurt weer gebruik van taxibedrijven zoals Snel Een Taxi en ZCN Vervoer. Uit interne e-mails, die via een beroep op de Wet Open Overheid (Woo) zijn verkregen, blijkt dat de controle op dit vervoer gebrekkig is. Medewerkers van de Praktijklijn, die de ritten boeken, hebben geen inzage in medische dossiers en gaan uit van de goedheid van de asielzoekers. Dit leidt tot misbruik.

Een COA-medewerker schrijft in een e-mail: "Deze bewoner heeft die goedheid beschadigd. Meneer heeft fraude gepleegd." Het gaat hier om een asielzoeker die, ondanks zijn medische indicatie, 24 keer een taxi liet komen op dagen dat hij geen afspraak in het ziekenhuis had. De kosten: 2500 euro.

Landelijk probleem

Het probleem is niet beperkt tot één geval. Uit de e-mails blijkt dat het misbruik landelijk speelt. Een anonieme ex-medewerker van GZA bevestigt dit: "Als iemand al een keer in een ziekenhuis was geweest, werd niet altijd gecontroleerd of die persoon de volgende keer weer een afspraak had. Dan gebruikten mensen de taxirit weleens om boodschappen te gaan doen."

Ook taxichauffeurs maken misbruik van het systeem. Zo melden sommige chauffeurs een ‘no-show’, waarbij ze 80 procent van de ritprijs ontvangen zonder de rit daadwerkelijk te hebben gereden. Daarnaast zijn er vermoedens van ‘spookritten’, waarbij chauffeurs zich voordoen als asielzoekers om ritten te kunnen declareren.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS steunen we ON! van harte. Het OM heeft de aanval ingezet tegen Ongehoord Nederland. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Vecht terug! Hoe? Door nu LID te worden van ON! Voor slechts 10 euro per jaar steun je ON! en zorg je ervoor dat Raisa Blommestijn, Tom de Nooijer en Jonathan Krispijn het kunnen opnemen tegen de Woke-mafketels van het OM! WORD DUS LID!

Minister Faber: "Onacceptabel"

Minister Marjolein Faber reageerde verontwaardigd op X: "Dit is onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat belastinggeld wordt verspild aan onnodige taxiritten, terwijl hardwerkende Nederlanders elke euro moeten omdraaien. Ik ga dit tot op de bodem uitzoeken."

Gebrek aan transparantie

Het COA en GZA houden de kaarten echter stevig tegen de borst. Ondanks herhaalde verzoeken om informatie, weigerden beide organisaties aanvankelijk de e-mails vrij te geven. Pas na tussenkomst van de rechter werd het document vrijgegeven, zij het zwartgelakt. Uiteindelijk werd per ongeluk het originele, ongelakte document doorgestuurd.

GZA-directeur Rogier Timmer laat weten dat er een intern onderzoek is uitgevoerd, maar dat er geen fraude is geconstateerd. "Uit dit vertrouwelijke onderzoek is niet naar voren gekomen dat er sprake zou zijn van fraude met taxiritten die via ons worden geboekt," aldus Timmer. Wel erkent hij dat er maatregelen zijn genomen om misbruik in de toekomst te voorkomen, maar details hierover wil hij niet geven.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten