Micha Kat is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden voor het verspreiden van samenzweringstheorieën, zo heeft de Haagse rechtbank bepaald. De 60-jarige man uit Amsterdam wordt verantwoordelijk gehouden voor het in gevaar brengen van anderen door zijn ongegronde beweringen, die op grote schaal werden gedeeld. Kat kan zijn voorlopige hechtenis van de straf aftrekken, waardoor hij nog maar vijf maanden in de gevangenis hoeft te zitten.
In 2021 werd Kat gearresteerd in Noord-Ierland en vocht hij tegen zijn uitlevering aan Nederland. Hij kwam pas in september naar Nederland.
Kat heeft een groot aantal samenzweringstheorieën verspreid, waaronder beweringen over satanische pedofiele netwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Dit leidde tot ernstige bedreigingen aan het adres van een huisarts in die gemeente.
Daarnaast heeft Kat herhaaldelijk de directeur van het RIVM, Jaap van Dissel, in verband gebracht met vermeende kindermoorden in Bodegraven. Als gevolg hiervan werd Van Dissel bedreigd en moest hij continu beveiligd worden. In deze zaak kregen handlangers van Kat al gevangenisstraffen van 15 en 18 maanden.
Kat is twee keer eerder veroordeeld. In 2013 kreeg hij tien maanden cel voor het doen van een valse bommelding en in 2015 nog eens tien maanden cel voor laster jegens de toenmalige hoofdredacteur van de NOS, Marcel Gelauff. Kat beschuldigde Gelauff van het beschermen van pedofielennetwerken via de NOS.
Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Volgens de aanklager heeft Kat zijn aanhang opzettelijk gemanipuleerd door gebruik te maken van de onzekerheid tijdens de coronapandemie. Kat gaf toe dat hij soms te ver ging in zijn video's, maar benadrukte in de rechtbank dat hij zijn uitspraken deed als journalist. Hij ging ervan uit dat dit hem toch wat extra bescherming zou moeten geven, maar daarin gingen de rechter én de officier niet mee.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De aanklager concludeerde dat het gebruik van termen als kindermoordenaars en kinderverkrachters niets met journalistiek te maken heeft. Wat toch raar is, aangezien dit natuurlijk wel degelijk termen zijn die gebruikt kunnen worden door een journalist als daar bewijs voor is. Misschien dat de officier bedoelde dat het gebruiken van dit soort termen voor mensen die zich nooit schuldig hebben gemaakt aan deze vreselijke misdrijven niets met journalistiek te maken heeft.