De nieuwe wet die witwassen moet tegengaan, stuit op verzet in de Tweede Kamer vanwege de omstreden plannen van de overheid om betalingen van boven de 100 euro in de gaten te houden via een database. Dit heeft geleid tot veel kritiek op de zogenaamde "witwaswet", omdat burgers onder een vergrootglas worden gelegd en daardoor is er sprake van massasurveillance.
Veel mensen beschouwen deze wet als een totale controle wet, wat betekent dat ze zich zorgen maken over de manier waarop de overheid in staat is om hun financiële transacties te monitoren. De Tweede Kamer vraagt zich ook af waarom iedere overboeking van boven de 100 euro onder de loep moet worden genomen door banken en een meerderheid vindt dat die grens omhoog moet.
„De wet roept nog vragen op, bijvoorbeeld waarom de grens voor het delen van gegevens tussen instellingen is gezet op 100 euro. De pakkans van crimineel moet omhoog. Maar we moeten gerichter gaan zoeken, in plaats van meer mensen onderzoeken,” zegt VVD-Kamerlid Heinen in de Telegraaf. JA21-Kamerlid Eppink vindt de wet onuitvoerbaar en gaat leiden tot inbreuken op de privacy. ''Gewone burgers worden onder het vergrootglas gelegd, maar grote criminelen ontkomen,” zegt Derk-Jan Eppink.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Hoewel het belangrijk is om financiële misdrijven te voorkomen, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de privacy van burgers wordt gerespecteerd. Het is duidelijk dat deze wet omstreden is en dat veel mensen bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen ervan. Het is belangrijk dat de overheid luistert naar deze zorgen en ervoor zorgt dat er een balans is tussen het behouden van privacy en het voorkomen van financiële misdrijven.