1. Home
  2. Laaggeletterdheid groeit explosief: Tijd voor actie in het onderwijs
empty classroom 2020

Laaggeletterdheid groeit explosief: Tijd voor actie in het onderwijs

Politiek13 nov , 18:00
Het probleem van laaggeletterdheid in Nederland blijft maar groeien, en het werd de hoogste tijd dat de commissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hier vandaag eindelijk een debat over heeft gevoerd. Het is een probleem dat niet alleen zorgwekkend is, maar ook ronduit beschamend voor een land dat zich een voorloper op het gebied van onderwijs waant. Forum voor Democratie-Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft zijn zorgen hierover geuit op X: "Laaggeletterdheid is een groot probleem. Dat begint al in het onderwijs waar inmiddels 33% (een op de drie!) 15-jarigen 'functioneel analfabeet' is. Een nationale schande." En daarin heeft hij groot gelijk.
Volgens Van Houwelingen is een van de grote oorzaken van deze catastrofe de wildgroei aan megabesturen in het onderwijs. Het zijn deze geldverspillende bestuurlijke molochen die als een kankergezwel in het onderwijs functioneren, en daar moet nu echt een einde aan komen. De onderwijssector is, dankzij die gigantische bestuurseenheden, allang geen plek meer waar het draait om lesgeven. Nee, het is een bureaucratisch moeras geworden waarin leerlingen steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Pepijn van Houwelingen stelde het treffend: "Megabesturen moeten worden ontmanteld."
De situatie van laaggeletterdheid is in feite allemaal begonnen met de Mammoetwet van 1968. Vroeger had je een rector, een paar conrectoren, docenten en wat ondersteunend personeel. Duidelijk, simpel, effectief. Nu hebben we managerlaag op managerlaag, mensen die niets toevoegen aan het onderwijsproces behalve Kafkaïaanse bureaucratie. Deze lagen hebben het onderwijs niet alleen log en onwerkbaar gemaakt, maar hebben ook voor een situatie gezorgd waarin de mensen die daadwerkelijk lesgeven niets meer te zeggen hebben. Alles wordt bepaald door managers en bestuurders, terwijl het gros van het geld naar hun salarissen gaat, in plaats van naar waar het nodig is: de klaslokalen.
Het gaat echter niet alleen om de bestuurlijke problemen. Er zijn ook veel bredere maatschappelijke experimenten gaande in het onderwijs. In plaats van ons te concentreren op de basisvaardigheden zoals taal en rekenen, wordt het onderwijs steeds meer gebruikt als een sociaal-maatschappelijke proeftuin. Het is net als de situatie in de veteranenzorg of jeugdzorg: bezig met hele andere dingen dan waar het in de kern om zou moeten draaien. Lesstof wordt aangepast aan de waan van de dag, en kijk maar naar initiatieven zoals de 'lenteweken', waarin het onderwijs vooral 'leerlinggericht' wordt gemaakt – op een hele sinistere NGO-manier.
Dit soort experimenten zorgt ervoor dat we afdwalen van wat werkelijk belangrijk is: onze kinderen voorbereiden op de toekomst, ze de basisvaardigheden geven die ze nodig hebben om succesvol te zijn in het leven. Maar in plaats daarvan wordt er gefocust op de laatste maatschappelijke modegrillen en moeten kinderen 'ervaren' en 'voelen', in plaats van gewoon goed leren lezen, schrijven en rekenen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Wat we nodig hebben is een radicale omslag. Weg met de megabesturen, weg met de bureaucratische molochen die alleen maar geld kosten en niets toevoegen. Terug naar een overzichtelijke, werkbare situatie waarin de mensen voor de klas de regie hebben. Waar we kinderen lesgeven in plaats van experimenten op hen uitvoeren. Laaggeletterdheid is een schande voor Nederland, en het is tijd dat we dat eindelijk eens onder ogen zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten