In wat alleen omschreven kan worden als een schoolvoorbeeld van gerechtelijke willekeur, staat vandaag Gideon van Meijeren, Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie, letterlijk voor de rechter. Ja, u leest het goed: een meervoudige strafkamer nota bene! De reden? Opruiing tegen de staat. Ja, serieus. Het Openbaar Ministerie beschuldigt Van Meijeren ervan dat hij mensen zou hebben opgeroepen om, in extreme situaties, zich met geweld te verzetten tegen de overheid als deze hun rechten vertrapt. De vraag die iedereen zich moet stellen is: opruiing tegen wie precies? Tegen de staat, aldus het OM. Want Van Meijeren zou in bepaalde situaties hebben
gesuggereerd dat als de overheid zich echt als een dictator gedraagt, het volk het recht heeft om zich te verzetten.
Laten we even de feiten op een rij zetten: Van Meijeren heeft herhaaldelijk en duidelijk gezegd dat hij oproept tot VREEDZAAM verzet. Geweld heeft hij altijd resoluut afgezworen. Maar de minister van Justitie blijft volhouden dat "oproepen tot geweld niet beschermd wordt door het recht op vrijheid van meningsuiting."
Owkay dan. Maar Van Meijeren heeft toch altijd duidelijk gemaakt dat hij het over vreedzaam verzet had? Waar komt dat "oproepen tot geweld" dan opeens vandaan? Die oproep bestaat alleen in de creatieve hoofden van de aanklager en de linkse journalisten in de media.
Trouwens, als we naar de grote liberale denkers kijken dan zien we keer op keer terugkomen dat een volk zich inderdaad mag verzetten tegen een overheid die zich als een tiran gedraagt. John Locke, Thomas Jefferson, en zelfs onze eigen Johan Rudolph Thorbecke hebben stuk voor stuk benadrukt dat verzet een natuurlijk recht is wanneer een regering zich misdraagt.
Locke zei bijvoorbeeld dat wanneer de overheid de rechten van de burgers schendt, het recht op verzet een logische consequentie is. Jefferson stelde dat “het bloed van tirannen en patriotten het boom van vrijheid moet voeden.” Dit zijn geen extremistische ideeën; dit is fundamenteel staatsrecht en een fundamenteel opvattingen van de rechten van de burger, zoals die in het Westen worden begrepen en onderwezen.
Maar dat geheel terzijde. Want Van Meijeren heeft dus steeds - zelfs op de momenten dat hij de uitspraken deed en ook daarna vele, vele malen - duidelijk gemaakt dat hij het nadrukkelijk niet over geweld hád... maar alleen over vreedzaam, geweldloos verzet.
Dus wat hebben we hier? Een situatie waarin een gekozen volksvertegenwoordiger voor de rechter staat omdat hij de theoretische mogelijkheid heeft geopperd dat mensen zich zouden kunnen verzetten tegen een tirannieke overheid. Niet met geweld, maar vreedzaam.
Dit is niet alleen absurd, het is gevaarlijk. Het laat zien dat de staat niet alleen bang is voor kritiek, maar dat ze die ook actief probeert te onderdrukken. Van Meijeren heeft nooit tot geweld opgeroepen, maar toch wordt hij als een gevaar voor de samenleving neergezet. De vraag die we ons moeten stellen is niet of Van Meijeren opruiend is, maar of we in een land willen leven waar zulke beschuldigingen überhaupt mogelijk zijn.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur. Dit is geen kwestie van veiligheid, dit is een kwestie van vrijheid. En die vrijheid staat vandaag opnieuw op het spel in de rechtszaal.
Overigens kun je de zaak niet alleen live kijken (in de
video boven dit artikel), maar - als dat je niet lukt omdat je bijvoorbeeld aan het werk bent - je kunt het ook live
mee lezen. De geweldige
Sietske Bergsma tweet de zaak namelijk live. Als je haar Twitteraccount in de gaten houdt kun je om de paar minuten belangrijke en goede updates zien over de zaak, over wat er gebeurt én wat er gezegd wordt.