screen shot 2024 05 13 at 133927jpg

Kijk! FVD-Europa lijsttrekker Ralf Dekker maakt zich zorgen: 'Overheid en multinationals versmelten tot één supermacht'

Politiek13 mei 2024, 12:34

De samenwerking tussen extreem grote multinationals en de politiek wordt steeds hechter. FVD'er Ralf Dekker maakt zich daar grote zorgen om. "Dit is het soort hyperkapitalisme dat je helemaal niet wilt," legt hij uit bij Forum Inside. "Dit gaat buiten alle democratische controle om."

Voormalig Rabobank-bestuurder Ralf Dekker is lijsttrekker van Forum voor Democratie bij de Europese Verkiezingen die volgende maand plaatsvinden. Gelukkig maar. De man is namelijk echt heel goed. Degelijk. Kalm. Buitengewoon goed geïnformeerd... en hij legt de vinger steeds weer op de zere plek.

Dat doet hij ook bij Forum Inside, het programma van FVD dat online uitgezonden wordt. Dekker vertelde daar namelijk aan Pepijn van Houwelingen en Thierry Baudet dat hij zich steeds meer zorgen maakt over de overduidelijke versmelting van multinationals en overheden - zowel op landelijk als Europees niveau:

Conglomeraat

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen begon over de relatie tussen bedrijven en overheden. "Ik was altijd heel libertarisch," legde hij uit, maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. Niet wat betreft het MKB, maar wél als het gaat om grote bedrijven. De multinationals.

"Ik heb nu de indruk dat de staat aan het fuseren is geraakt met het grote bedrijfsleven," aldus Van Houwelingen. "Dat het één groot conglomeraat is geworden. Ik ben zelf, merk ik, de afgelopen jaren veel kritischer geworden - niet op het midden- en klein bedrijf, maar op die grote bedrijven." Hoe, vroeg hij zich af, denken Baudet en Dekker daarover?

Hyperkapitalisme

Dekker was graag bereid daar op te reageren. Als voormalig Rabobank-bestuurder heeft hij natuurlijk veel ervaring met dit soort bedrijven. Hij weet honderd procent waar hij het over heeft.

"Dit is hyperkapitalisme," reageerde Dekker op zijn partijgenoot. "Die hypermultimiljardairs dat zijn entiteiten geworden die machtiger zijn dan staten. Dat is een kapitalisme van de verkeerde soort, want dan heb je niet meer te maken met een soort eerlijk vraag-en-aanbod achtig spel. Je kunt dan gewoon hele markten bepalen, zeker samen met overheden."

"Dat gebeurt [ook] gewoon," ging Dekker verder. "Big Tech [bedrijven] bijvoorbeeld. Die kunnen een hele maatschappelijke invloed uitoefenen van een type dat je helemaal niet wil. Dat is dan namelijk buiten alle democratische controle om."

Europapa

Wat deze ontwikkelingen nog zorgwekkender maakt is dat dit niet alleen op nationale schaal gebeurt, maar ook internationaal. En dan zeker op Europees niveau. De belangrijkste regels en wetten worden in Brussel gemaakt - en dat gebeurt maar al te vaak in een samenspel tussen Big Business en Big Europa. Dat dit ten koste van gewone Europeanen gaat is nogal wiedes.

Juist daarom is het belangrijk dat de Europese Verkiezingen van volgende maand voor een aardverschuiving zorgen. Dat Europees Parlement moet overhoop gegooid worden. Gebeurt dat niet, dan gaat de fusie van Big Business en Big Government verder en verder... tot de gewone man er uiteindelijk totaal door vermalen wordt.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten