De Telegraaf heeft de kabinetsplannen, die met Prinsjesdag gepresenteerd worden, al in handen gekregen. Daaruit blijkt dat men er gemiddeld aardig op vooruitgaat. Het weegt alleen niet op tegen het verlies van dit jaar én het effect van de energieprijzen is hier niet in meegenomen. Het klinkt allemaal heel leuk en mooi. Het kabinet komt met een miljardenpakket om de koopkrachtval te repareren en de toenemende
armoede in Nederland tegen te gaan, meldt
De Telegraaf. Lagere belasting op arbeid en energie, met
hogere toeslagen en 10 procent hoger minimumloon er bovenop. Top! Behalve als je dit jaar een nieuw variabel contract moet afsluiten, dan hang je.
Gemiddeld genomen is de
koopkracht met 6,8 procent achteruitgegaan. Er volgt een herstel van gemiddeld zo'n 4 procent. Dat betekent netto gewoon nog steeds achteruitgang, maar dan iets minder hard. Maar wie geeft er nog om deze reparatie als de energierekening met honderden procenten stijgt? Je kunt de gasrekening een maand langer betalen, gefeliciteerd!
Alle ogen zijn dus eigenlijk gericht op de kabinetsplannen voor de energiemarkt. Het kabinet overweegt een prijsplafond: tot een bepaald verbruik betaal je een 'normale' prijs, kom je daar boven, dan biggelen de tranen je over de wangen. En die 'normale' energieprijs moet natuurlijk ook
ergens van betaald worden. Die neemt de overheid dan voor z'n rekening, wat uiteindelijk betekent dat de lasten voor de burger ergens weer zwaarder zullen worden.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de
energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het
ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor
iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame.
Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te
makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u,
onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse
BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Hoe ingrijpend en 'zwaar' dit pakket aan maatregelen ook zal zijn, het komt eigenlijk gewoon neer op het verhullen en/of doorschuiven van de rekening. Althans, als de gekte op de energiemarkt blijft zoals die nu is (of verergert). Keert de rust terug en dalen de prijzen, dan neemt het effect van de maatregelen natuurlijk positief toe. Helaas voor het kabinet en de burger is dit nog volstrekt onzeker.