In een eerder artikel op deze site werd gesproken over het plan van het kabinet voor een 'energiefonds'. Hier lekt steeds meer informatie over naar buiten en het lijkt er sterk op dat het plan toch een flinke tegenvaller gaat worden voor veel mensen.
Eerder leek het erop dat het kabinet met
een maatregel zou komen om de winst van energiebedrijven af te romen en zou gaan gebruiken om mensen die hun
energierekening niet meer kunnen betalen, tegemoet te komen. Dat ligt mogelijk toch nét even anders (of het kabinet komt met twee verschillende maatregelen).
Nu blijkt namelijk dat het kabinet het fonds alleen (of voornamelijk) wil gaan inzetten voor mensen die dit jaar een nieuw energiecontract hebben afgesloten. Kunnen die mensen hun energierekening niet meer te kunnen betalen, waardoor ze dreigen te worden afgesloten, dan nemen de overheid en de energiebedrijven de rekening over.
Nu is het zo dat een flink aantal mensen binnenkort over moet stappen op zo'n nieuw contract, dus het merendeel van de consumenten wordt op deze manier in bescherming genomen. Het is alleen wel de meest karige bescherming die je je maar voor kunt stellen, vooral omdat het plan als een 'koopkrachtreparatie' naar buitenkwam.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de
energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het
ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor
iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame.
Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te
makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u,
onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse
BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Het kan nog steeds dat er daadwerkelijk iets aan de
koopkracht zal worden gedaan, omdat het plan natuurlijk uit meer dan één maatregel zal bestaan, maar dit is niets meer dan een 'stroppenpot'. Je betaalt de hogere rekening net zo lang totdat het écht niet meer kan, en dan neemt de overheid je rekening over. Dat klinkt als een manier van het kabinet om de rekening weer voor zich uit te schuiven, want iemand moet toch echt dat belastinggeld ophoesten om die rekening uiteindelijk te kunnen betalen.