Het kabinet presenteerde vrijdag een nieuw regeerplan waarin de nadruk ligt op een strenger immigratiebeleid, het aanpakken van de mestproblematiek, en belastingverlaging voor mensen met lagere inkomens. Hoewel veel plannen eerder waren genoemd in het akkoord op hoofdlijnen, worden ze nu verder uitgewerkt en concreet gemaakt. Het kabinet benadrukt dat het doel is om beleid te voeren dat "duidelijk verschil maakt in het dagelijks leven van burgers," zoals in de inleiding van het programma staat.
Voor het asielbeleid kiest de regering voor een stevige aanpak. Ze wil het noodrecht snel
activeren om bepaalde onderdelen van de Vreemdelingenwet buiten werking te stellen, zodat er direct ingegrepen kan worden zonder toestemming van het parlement. Dit zou bijvoorbeeld betekenen dat gezinshereniging voor volwassen kinderen beperkt wordt, dat er strenger wordt gekeken naar meerdere asielaanvragen van dezelfde persoon, en dat asielzoekers die niet komen opdagen bij afspraken meteen afgewezen kunnen worden.
Ook moet er een asielcrisiswet komen, aldus het kabinet. Daar is wél parlementaire goedkeuring voor nodig. Het doel van zo'n wet is dat de opvang van asielzoekers verboserd wordt, nieuwe asielaanvragen niet meer kunnen worden ingediend, en - oh ja - illegalen zo, hop, uitgezet kunnen worden. Tenslotte wil het kabinet met deze wet ook regelen dat kansenparels niet langer automatisch een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd krijgen als ze een periode van vijf jaar in ons land verblijven.
Om dit allemaal voor elkaar te kunnen boksen wil minister Faber van Asiel en Immigratie "toestemming" krijgen van Brussel om in te grijpen. Hier
schreven wij eerder vandaag al over.
Boeren
Wat betreft de boeren is er zowel goed nieuws als slecht nieuws. Het goede nieuws eerst: er komt geen verplichte krimp van de veestapel. Boeren worden dus niet gedwongen te stoppen of om hun kudde te halveren. Daarnaast komt er aandacht voor jonge boeren die een bedrijf willen overnemen. Oh ja, en ze krijgen ook toestemming om meer mest per hectare uit te rijden.
Het slechte nieuws? Het kabinet wil wél dat de veestapel krimpt. Significant. Sterker nog, volgens het kabinet Schoof is dat absoluut noodzakelijk. Daarom komt er een "vrijwillige beëindigingsregeling" voor boeren die er mee willen ophouden (in ruil voor een grote zak geld).
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis! En dat is niet alles. Als een boerenbedrijf verkocht wordt buiten de familie "moet het aantal dieren verminderd worden." Dit geldt voor melkvee-, kippen én varkensbedrijven. Alle soorten veebedrijven dus eigenlijk.
Zorg
Wat betreft de
zorg is er goed nieuws. Het eigen risico wordt vanaf 2027 verlaagd naar 165 euro. Tot die tijd blijft het helaas wel bijna 400 euro. Dat is voor veel mensen te veel. Maar het lijkt erop dat de
PVV het niet voor elkaar kreeg om de
VVD akkoord te laten gaan met een snellere daling.
Ook blijven streekziekenhuizen ópen. Dat is voor veel mensen in de regio een bijzonder belangrijk besluit. Het vorige kabinet wilde immers zoveel mogelijk streekziekenhuizen sluiten. Dat beleid kwam er eigenlijk op neer dat mensen buiten de grote steden het maar moesten uitzoeken. Ziek? Boeien! Het kabinet Schoof gaat dát rechtzetten.
Koopkracht
Qua koopkracht is er goed nieuws voor, nou ja, voor eigenlijk iedereen. Want ja, iedereen zou er de komende jaren op vooruit moeten gaan. Daarnaast worden ouders die hun (jonge) kinderen naar de opvang brengen meer tegemoet gekomen in de kosten. Dat is afhankelijk van het inkomen van mama en/of papa. Maar die tegemoetkoming moet ervoor zorgen dat die last van de schouders verdwijnt.
Defensie
Helaas zet het kabinet ook vol in op de oorlog in Oekraïne. Minimaal 2 procent van het BBP gaat naar Defensie. Dat is prima. Jammer genoeg gaat een significant deel van dat geld naar één van de meest corrupte landen van Europa waar de Amerikanen een proxyoorlog voeren.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis! Wonen
Per jaar wil het kabinet 100.000 woningen extra bouwen. Daarbij wordt er fel omgegaan met stikstofgezeur. Als gemeenten of anderen de boel bewust vertragen wil het kabinet daartegen optreden.
MKB
Tenslotte wil het kabinet de "regeldruk" voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) én voor alle overige bedrijven verminderen. Ook willen PVV, VVD,
NSC en BBB de lasten verlagen voor die bedrijven. Dit is natuurlijk van levensbelang. Met name het
MKB heeft het al jaren extreem lastig. De enige manier om hier iets aan te doen is door hun lasten te verlagen. En snel een beetje. Het kabinet Schoof belooft dat nu te doen.