Het gaat vandaag helemaal mis in Den Haag. Minister Wiersma - die het zou moeten opnemen voor de boeren - van BBB is namelijk akkoord gegaan met plannen om de veestapel te laten krimpen. BBB-fractieleider Caroline van der Plas is zo teleurgesteld dat ze nu dreigt met aftreden. What could go wrong? BBB-minister van Landbouw
Femke Wiersma gaat gewoon door met het beleid van het vorige kabinet. Beleid dat altijd fel bekritiseerd werd door BBB. Dat
bericht De Telegraaf vandaag. De krant heeft inzage gekregen in de kabinetsplannen voor de boerensector en kan alleen maar concluderen dat de boeren wéér de pineut zijn.
Er worden "forse maatregelen" genomen ten opzichte van de boeren. Inclusief een (flinke) inkrimping van de veestapel. Let wel, dan hebben we het niet alleen over inkrimping van de 'melkveestapel' (lees koeien). Nee, kippenboeren en varkensboeren moeten het ook ontgelden.
Van der Plas witheet
BBB-leider Caroline van der Plas vindt dit allemaal volstrekt onacceptabel. Zegt ze.
"Ik heb gezegd dat ik hiervan baal. Dat moet je ook gewoon kunnen zeggen. Het zou een hele slechte zaak zijn als wij als lammetjes achter de minister aanlopen,"
aldus Van der Plas. Daarom, zegt ze, is ze bereid om af te treden als fractieleider.
Als de kartellianen daar blij van worden heeft ze slecht nieuws, gaat ze verder. "Misschien denken mensen in Brussel nu: een mooi moment om Van der Plas weg te krijgen, maar dat zou ik ze niet aanraden," gaat ze verder. "Ik zal daar keihard tegen vechten. Dus: geen gedwongen krimp, geen gedwongen onteigening op basis van stikstof. Ik kan daar niet mee leven. Dan ga ik andere dingen die doen die goed zijn voor de sector."
Daarbij benadrukt ze wel dat dit geldt voor gedwongen krimp van de veestapel. Met andere woorden, als het kabinet andersoortige maatregelen neemt die boeren in de problemen brengen en/of die het niet officieel gedwongen maken om minder dieren te hebben, dan kan ze zich er wél in vinden.
Boeren rebelleren
Boeren zijn ondertussen al in alle staten. Zij hebben ook gelezen over de plannen van Wiersma en concluderen dat hun hoop en vertrouwen in BBB totaal ongepast was. Ze zijn bedrogen.
"Als dit doorgaat is er geen andere keuze dan de juridische weg te bewandelen,"
zegt een boerenactivist.
Linda Verriet van de varkenshoudersorganisatie denkt daar net zo over. "Afroming van varkensrechten is bizar. We hebben als enige sector al eens te maken gehad met een korting, zijn als sector al flink gekrompen en krimpen de komende tijd verder doordat vooral varkenshouders ingetekend hebben voor de beëindigingsregeling," zegt zij. De idee dat zij en haar collega's nu nog eens keihard aangepakt worden is voor haar totaal onacceptabel.
De boeren hebben vandaag een gesprek met minister Wiersma. Het lijkt erop dat dit gesprek heel fel wordt. En terecht, natuurlijk. De boeren moeten blijkbaar alsnog voor hun voortbestaan knokken. Dit terwijl een zogenaamde boerenpartij deel uitmaakt van de coalitie en zelfs het ministerie van Landbouw in handen heeft.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis! Van der Plas kan wel roepen dat ze er klaar mee is en gaat aftreden als dit doorgaat, maar ook dat heeft weinig zin. Wat hier écht gaande is, is dat het partijkartel háár minister blijkbaar al helemaal heeft ingekapseld.
Het is te wanstaltig voor woorden. De boeren worden wéér teleurgesteld. BBB keert de boeren gewoon haar rug toe. Van der Plas kan wat roepen, dreigen en zeuren, maar iedereen ziet dat het kabinet feitelijk gewoon doorgaat met de oorlog tegen boeren. Van der Plas' gezeur is niets meer of minder dan een poging om de schade te beperken voor haar partij. Wat de schade is voor boeren zal haar blijkbaar worst wezen.