Vandaag werd het PvdA-congres in chaos gegooid toen oud-premier Job Cohen woedend reageerde op de definitieve kieslijst voor de komende Eerste Kamerverkiezingen van maart dit jaar. Zijn probleem was de plaatsing van twee kandidaten van de PvdA, Ruud Koole en Hamit Karakus, die beiden een lange staat van dienst hebben voor de partij. Cohen had gewild dat Koole en Karakus hoog op de lijst zouden staan, zodat ze een goede kans hadden om gekozen te worden. Maar partijleider Esther-Mirjam Sent had andere ideeën en plaatste hen zo laag op de lijst dat hun kans op verkiezing in feite nul werd. In reactie daarop trokken de twee senatoren hun kandidatuur in.
"Het zou me een lief ding zijn geweest als ik de lijst hier op deze conventie had kunnen verdedigen," zei Cohen. "Maar dat is niet het geval. De partijleiding heeft enkele drastische wijzigingen aangebracht in de kandidatenlijst die we zo zorgvuldig hebben voorbereid."
Ondanks Cohens bezwaren keurde het partijcongres de kieslijst goed, tot zijn verdriet. Het is een interessante wending, en het zal interessant zijn om te zien welke invloed dit zal hebben op de komende Senaatsverkiezingen.
Het feit dat Cohens pleidooien om Koole en Karakus op de lijst te houden zijn genegeerd, heeft veel PvdA-leden een gefrustreerd en gekrenkt gevoel gegeven. Ze voelen zich verraden en in de steek gelaten door hun partijleiding, vooral gezien hoeveel van hun lange diensttijd de twee kandidaten hebben gegeven.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Niettemin gaat de PvdA nu vooruit en zich richten op de komende Eerste Kamerverkiezingen. Het valt nog te bezien hoe de wijzigingen in de kieslijst de kansen van de partij in de peilingen zullen beïnvloeden, en het zal interessant zijn om te zien hoe het allemaal uitpakt. Met een beetje mazzel betekent het dat in ieder geval een paar PvdA-kiezers besluiten om thuis te blijven, zodat andere partijen een relatief groter aandeel van de stemmen krijgen.