In een nieuw onthullend "Briefje van Jan" richt Jan Dijkgraaf zijn pen tot Caroline van der Plas, de zogenaamd strijdbare voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB). Met de dreigende goedkeuring van de beruchte "spreidingswet" op komst, slaat Dijkgraaf alarm over de potentieel desastreuze impact van deze wet op het platteland. De zogenaamde "spreidingswet", door critici terecht de "Dwangwet" genoemd, zou de overheid een ongekende greep geven op het gemeentelijk beleid. Stel je voor, gemeenten die tegen hun wil immigranten moeten opvangen op locaties die Den Haag heeft uitgekozen, en dat allemaal terwijl bestemmingsplannen aan de laars worden gelapt! Een ware aanslag op de zelfstandigheid van onze gemeenten.
Nu staat Caroline van der Plas op een cruciaal kruispunt,
aldus Dijkgraaf. Gaat zij, als stem van het platteland en de boeren die ze pretendeert te zijn, buigen voor de druk en de belangen van haar kiezers verraden? Of blijft zij standvastig en verdedigt zij de rechten van de gemeenten en daarmee die van de gewone Nederlander?
Dijkgraaf windt er geen doekjes om: dit is een beslissend moment. De steun van de
BBB kan het verschil maken tussen het wel of niet aannemen van deze wet. Zonder BBB geen meerderheid in de Eerste Kamer. De hamvraag: gaat van der Plas bezwijken onder de druk, of houdt zij voet bij stuk en verzet zij zich tegen deze draconische maatregel?
Dit is de ultieme test voor de integriteit en de principes van Caroline van der Plas en de BBB. En, stelt Dijkgraaf, het is niet alleen belangrijk voor de gemeenten én voor de Nederlandse kiezer, maar ook voor BBB zelf. Want, schrijft hij, als Van der Plas het platteland op dit onderwerp verraadt gaat ze heel snel D66 achterna. Wat betekent: dat er van die 15 zetels ofzo die ze nu peilt, maar een handvol overblijven.
Wil ze dat echt?